Запах кави впливає на розумові здібності

Аромат кави покращує здатність людей вирішувати аналітичні завдання, – це показали експерименти американських учених з Технологічного інституту Стівенс в США.

Запросивши для участі у випробуваннях майже 100 студентів, дослідники запропонували їм тест GMAT (Graduate Management Admission Test), до якого входять 10 питань з алгебри. Випробовуваних розділили на дві групи: в одній з них учасники вирішували тестові завдання в кімнаті, в якій пахло кавою, а в іншій – в кімнаті без кавового аромату.

Краще виконували тест ті добровольці, які перебували в приміщенні з кавовим запахом. Але чим пояснювалося те, що ці учасники демонстрували вищі аналітичні здібності, – адже кавовий запах позбавлений кофеїну і фізіологічного впливу не має?

Вчені вважають, що в даному випадку має місце ефект плацебо. Ними було проведено опитування, в ході якого людей запитували, як на їхню думку різні запахи можуть впливати на діяльність людей. Виявилося, що кавового аромату приписують здатність підвищувати пильність, енергійність, збільшувати продуктивність праці, – причому, виключно асоціативно.

Але навіть якщо вважати вплив запаху кави виключно чимось на зразок самонавіювання, це теж далеко не марно, відзначають дослідники. На їхню думку, слабкий аромат кави можна використовувати для поліпшення продуктивності учнів і співробітників.

Відзначимо, що недавні дослідження показали, що вживання кави сприяє відновленню пошкоджених клітин серцевого м’яза, що робить його бажаним напоєм для вживання після інфаркту. Також кава подовжує життя.