Якщо у вас ревматоїдний артрит, то варто включити в свій раціон рибу, радять експерти

Як передає Time, якщо у людини артрит і вона в тиждень їсть мінімум два рази рибу, симптоми захворювання починають відступати. Суглоби менше набрякають і стають менш чутливими. Тут діє пряма залежність: чим більше риби, тим менше виражений артрит.

Висновки зроблені за результатами опитування 176 осіб з артритом. Крім питань, що стосувалися симптомів, вчених цікавило споживання за останній рік тунця, лосося, сардин і іншої риби (сирої, вареної, зробленої на пару або запеченої). У даних продуктах високий рівень жирних кислот Омега-3, чого не скажеш про рибу смажену, рибні страви.

А Омега-3 володіє протизапальними властивостями. В принципі, раніше вчені вже говорили про користь добавок з Омега-3 для пацієнтів з артритом. Ефект від реального раціону досліджується вперше. Висновок однозначний: з кожною порцією риби, споживаної протягом тижня, вираженість симптомів артриту зменшувалася до тієї ступені, що повсякденне життя ставало реально простіше.