Холодильники росіян приховують небезпечний канцероген, кажуть вчені

Співробітники Московського державного університету імені Ломоносова (МДУ) досліджували раціон росіян і склад звичних для багатьох продуктів, передає «Московський комсомолець». Як стало відомо, серед таких продуктів можна знайти картоплю, пшеницю, жито, каву. У всіх цих продуктах був виявлений канцероген акриламід, що провокує рак.

За словами експерта ООН з хімічної безпеки, віце-президента РАПН, заслуженого професора МГУ імені Ломоносова Валерія Петросяна, висновок ґрунтується на останніх випробуваннях європейських вчених. Наприклад, було доведено наявність серйозних доз акриламіду в продуктах харчування і напоях, які були приготовлені з картоплі, пшениці, жита, вівса, ячменю і кави при температурі 120 градусів і вище.

Експерименти показали: акриламід утворюється при взаємодії аспарагінової кислоти і деяких цукрів. Це надзвичайно токсична сполука, що вражає нервову систему, печінку і нирки людини. Також вона подразнює слизові оболонки.