Вівсяна каша – ключ до довголіття

Регулярне вживання цільнозернових продуктів, наприклад, вівсяної каші, знижує ризик передчасної смерті на 9%, вважають гарвардські дослідники.

Учені проаналізували дані двох досліджень, в яких взяли участь понад 100 тис. Чоловік. Дослідження тривали більше 14 років. Учасникам ставили в цей період питання про харчування і спосіб життя.

Виявилося, у людей, які з’їдали не менше 33 грамів цільного зерна щодня (еквівалентно порції вівсяної каші), ризик передчасної смерті опинився на 9% нижче в порівнянні з тими, хто практично не їв цільнозернові продукти. Ризик смерті від серцевих захворювань зменшився на 15%. На жаль, цільнозернові продукти не знижували ризик смерті від раку.

На думку експертів, цільне зерно захищає серце, знижуючи рівні інсуліну і цукру в крові. Це допомагає зменшити ризик серцево-судинних захворювань і діабету. Крім того, цільнозернові продукти багаті поживними речовинами і сприяють зниженню ваги. Однак фахівці поки не можуть зробити остаточний висновок з приводу раку, так як в попередніх дослідженнях споживання цільнозернових продуктів зменшувало ризик колоректального раку.