Вітамін В

Коли мова заходить про вітаміни групи В, нерідко виникає одне і те ж питання. Чому до складу вітамінно-мінеральних комплексів входять вітамін В1 і вітамін В6, але немає, наприклад, вітамінів В4 або В8? Куди вони зникли? Спробуємо розібратися.

Таємниці появи

«Вітамін В» – таким ім’ям на початку 20 століття вчені назвали щойно відкриту диво-речовину, яка попереджала багато хвороб (наприклад, бері-бері, цингу, пелагру). Але наука розвивалася, удосконалювалися методи одержання окремих сполук, відкривалися нові способи очищення їх від домішок. Поступово з’ясували, що вітамінів багато і у кожного в організмі – своя роль. Так, стали відомі вітаміни А, С і Е. Визначили, що і вітамін В складається як мінімум з двох інших. Фактор, що запобігає хвороба бери-бери, отримав назву В1. А речовина, яке боролося з пелагрою, стало називатися вітаміном В3. Індекс «3» йому дали тому, що до того часу, коли вдалося його виділити, вже існував вітамін В2.

З часом вчені-хіміки встановили точна будова кожного вітаміну. У результаті стало ясно, що деякі з речовин, названих вітамінами, такими не є. Наприклад, вітамін В11 повністю збігається з формулою амінокислоти L-карнітину. Також виявилося, що деякі вітаміни – це одне і те ж речовина, одночасно відкрите в різних країнах і тому має дві назви. Серед таких пар вітамін В7 і вітамін Н (біотин), вітамін В9 і вітамін Вс (фолієва кислота).

Так скільки їх?

В даний час буквена назва збережена за двома вітамінами групи В: В6 і В12, оскільки у кожного з них існує кілька форм, однакових за дією на організм і біологічної активності. Власне вітаміни В прийнято вважати в даний час 7 речовин:

* тіамін (вітамін В1)
* Рибофлавін (вітамін В2),
* Вітамін РР (вітамін В3, нікотинамід, ніацин),
* Пантотенова кислота (вітамін В 5),
* Вітамін В6,
* Фолієва кислота (вітамін В9),
* Вітамін В12.

Повне досьє

У таблиці ми зібрали воєдино відомості про всі речовини, які в різний час називалися тим чи іншим вітаміном В. Виділені ті назви, якими зараз прийнято називати дана речовина.
Вітаміни В об’єднані в одну групу не марно. Всі ці речовини беруть участь в роботі центральної нервової системи, у передачі нервових імпульсів у мозок і в роботі самого мозку. У першу чергу їх нестача позначається на стані нервової системи і на психічному здоров’ї. Проте, у кожного вітаміну В є свої «індивідуальні» особливості і своє особисте «робоче місце» в організмі людини.

Докладне досьє

Вітамін В1 (тіамін) називають вітаміном «бадьорості духу», так як він впливає на нервову систему і розумові здібності. Тому при нестачі вітаміну В1 нерви «натягаються до межі» (тіамін забезпечує їх захист) і різко погіршується пам’ять, плутаються думки (тіамін бере участь у постачанні мозку глюкозою).

У принципі ми не повинні відчувати нестачу в цьому вітаміні, оскільки він легко засвоюється і швидко потрапляє в кров. До того ж учені стверджують, що він міститься у багатьох доступних продуктах: злаках, рисі, горосі … Але, з іншого боку, молекула вітаміну В1 «нетривка», вона швидко руйнується при термічній обробці продуктів. Варто врахувати і те, що тіамін знаходиться в основному в лушпинні і в оболонках зернових культур, тому в обробленої крупі його вже набагато менше. Є у тіаміну і «вороги»: нікотин, алкоголь і цукор. Коли вони потрапляють в організм, тіамін витрачається у великих кількостях. Таніни, які містяться в чаї, руйнують вітамін В1.

Цікаво, що необхідність в цьому вітаміні відчуває не тільки людина, але і всі тварини, за винятком корів – він синтезується в їх кишечнику. Так само і те, що за деякими даними вітамін В1 зменшує зубний біль після стоматологічних операцій.

Вітамін В2 (рібофлафін) – це вітамін – «двигун життя». Він бере участь в роботі кожної клітини нашого організму, утилізуючи енергію і направляючи її «у потрібне русло», наприклад, на синтез білків. Без цього вітаміну зусилля на тренуванні не перетворюються на енергію і м’язи. При його недостачі заняття спортом принесуть швидше втому, ніж бадьорість і свіжість.

Вітамін В2 чутливий до впливу світла. Наприклад, якщо пляшка з молоком простоїть на сонці або просто на світлі більше 3 годин, в ній зруйнується 70% рибофлавіну. Саме для його збереження молоко випускають в картонних пакетах. Зате вітамін В2 добре переносить високі температури, і майже не руйнується при кип’ятінні молока або приготування м’яса (молоко, субпродукти та м’ясо птиці – його основні джерела).

Вітамін В2 має жовтий колір, тому використовується для додання жовтого кольору харчовим продуктам (харчовій промисловості він називається барвник Е101).

Вітамін В3 (вітамін РР, ніацин) інакше можна назвати «вітаміном спокою». Він безпосередньо бере участь у біосинтезі гормонів (естрогенів, прогестерона, кортизону, тестостерону, інсуліну та інших). Друга його функція пов’язана з отриманням енергії з їжі. Вітамін В3 бере участь у синтезі ферментів, які безперервно витягують енергію з складних молекул, розщеплюючи їх у клітинах. Тому коли нам не вистачає вітаміну В3, організм постає перед вибором: енергія або душевну рівновагу, фізично здорове тіло або хороший настрій. Наш організм влаштований так, що вибір завжди відбувається на користь фізичного здоров’я. А в результаті – поганий настрій, депресії і дратівливість.

Однак до перших ознаками нестачі ніацину відносять не тільки безсоння, пригніченість, нервозність і слабкість, але і підвищену чутливість шкіри до сонячних опіків.

Якщо згадати, що спочатку вітамін В3 вважали ліками від пелагри, ознаками якої є пухирі і гнійнички, то стає зрозуміло, що він необхідний для здорової шкіри.

Вітамін В5 (пантотенова кислота) – це «повсюдний вітамін». Через те, що він міститься майже у всіх продуктах, раніше вважали, що людина не може відчувати дефіцит цієї речовини. Проте в заморожених продуктах вітаміну В5 менше вже на третину, майже половина ніацину втрачається при термічній обробці … А оскільки свіжі продукти складають не дуже велику частину нашого раціону, то ми не отримуємо вітамін В5 в потрібній кількості. Його брак помітити досить просто: якщо часто затікають руки і ноги, в пальцях виникає відчуття поколювання, значить, пора поповнити запаси пантотенової кислоти в клітинах. Тим більше, що вітамін В5 одночасно працює на кількох «фронтах» нашого організму.

Велика кількість пантотенової кислоти потрібно мозку, оскільки без цього вітаміну до нього не будуть доходити сигнали від органів чуття.

Ще вітамін В5 бере участь у процесі жирового обміну: він відповідає за розщеплення жирів. Тому нестача вітаміну В5 призводить до збільшення маси тіла.

Також вітамін В5 «запускає» регенерацію тканин, особливо шкіри і слизових оболонок. Він захищає слизові оболонки від інфекцій. Провітамін В5, пантенол, має дуже важливу властивість – він єдиний з вітамінів добре всмоктується при нанесенні на шкіру. Тому провітамін В5 використовується в ліках від опіків, а також у косметичних засобах.

Вітамін В6 позначає насправді групи споріднених речовин: піридоксин, піридоксаль, піридоксамін. Всі вони рівноцінні за дії, яку надають на наш організм. Вітамін В6 іноді називають «вітаміном-антидепресантом», так як він бере участь у синтезі нейромедіаторів, до яких належить і «гормон щастя» серотонін – речовина, яка відповідає за хороший настрій, апетит і міцний сон.

У «обов’язки» вітаміну В6 входить також «стежити» за освітою червоних кров’яних тілець і антитіл, а також за своєчасним витратою енергії, запасеної у формі глікогену.

Відомий простий тест, який дозволяє визначити, відчуваєте ви недолік у вітаміні В6. Витягніть руку долонею вгору, потім постарайтеся зігнути два кінцевих суглоба на чотирьох пальцях (долоня не слід стискати в кулак) до тих пір, поки кінчики пальців не торкнуться долоні. Якщо це вдається насилу, якщо суглоби дають можливості кінчиків пальців торкнутися долоні, досить імовірний дефіцит піридоксину.

Вітамін В9 (фолієва кислота, фоліацін, вітамін Вс, вітамін М) можна порівняти з керівником великого будівництва. У нашому організмі постійно виробляються амінокислоти і азотисті основи, з яких потім синтезуються білки, ДНК і РНК – без вітаміну В9 ці процеси зупиняться. Тому в першу чергу фолієва кислота потрібна вагітним, коли відбувається активний розподіл і ріст клітин. Вона бере участь не тільки в правильному розвитку клітин майбутньої дитини, але й у відновленні організму матері.

Однак, це не означає, що всі інші можуть забути про дефіцит фолієвої кислоти. Багато ліків (наприклад, аспірин) є «ворогами» цього вітаміну, не кажучи вже про алкоголь. Близько 50% фолієвої кислоти втрачається при тривалому зберіганні і при кулінарній обробці. Але ж не всі здатні щодня вживати сирими продукти, які багаті фолієвою кислотою: боби, печінка, яєчний жовток. Але навіть ті продукти, які можна з’їсти сирими, наприклад, темно-зелені овочі (спаржу, шпинат), повинні бути ідеально свіжими, щоб забезпечити нас необхідною кількістю цієї речовини. При нестачі вітаміну В9 розвивається анемія і спостерігається серйозний занепад сил. У дітей сповільнюється ріст і розвиток.

Крім цього, фолієва кислота необхідна кишечнику для захисту від харчових отруєнь та паразитів. А в комплексі з вітаміном В5 уповільнює посивіння волосся.

Вітамін В12 (кобаламін, ціанокобаламін) – відомий як «червоний вітамін». Він відрізняється від інших тим, що ні в одному продукті рослинного походження його не можна виявити. Справа в тому, що ні рослини, ні тварини його не синтезують. Вітамін В12 виробляється мікроорганізмами, переважно бактеріями, синьо-зеленими водоростями, актиноміцетами, і накопичується в основному в печінці та нирках тварин. Тому вегетаріанці, відмовляючись від м’яса, відмовляються заразом від вітаміну В12.

А між тим він захищає від руйнування нервові волокна. Його брак викликає депресію, сплутаність свідомості, провали в пам’яті (склероз). Вегетаріанцям варто врахувати, що без вітаміну В12 порушується кровотворення, а це призводить до раптових кровотеч з носа, нудоті, блідості і, в кінцевому підсумку, до анемії. Є у вітаміну В12 і інші ролі в організмі: він сприяє отриманню енергії з їжі, а також бере участь у виробництві ДНК і РНК. Тому дефіцит вітаміну В12 проявляється в м’язової втоми і дуже швидкої стомлюваності.