Вітамін С (аскорбінова кислота)

Вітамін С (аскорбінова кислота). Джерела вітаміну C. Нестача вітаміну С в організмі. У яких продуктах міститься вітамін С

Якість, біологічна цінність і користь вітаміну С невимовні. Які ж властивості вітаміну С, без яких неможливі побудова кліток і органів, захист людського організму від інфекцій, та й існування життя взагалі.

Вже в 1747 р. в Единбурзькому університеті студент-медик Джеймс Лінд встановив, що цитрусові є ефективним засобом від цинги. Ця хвороба була болісна і часто зустрічалася серед моряків. Тільки в 1932 р., через два століття, стало можливим відкрити таємницю цитрусових, визначивши, що таємничим речовиною, виліковує цингу, є аскорбінова кислота, або вітамін C. 10 мг цього білого кристалічного речовини достатньо, щоб запобігти цингу.

Це саме та кількість, яку людина отримує, з’їдаючи два невеликих або одне велике яблуко або 250 г свіжого винограду. Однак, визнаючи за необхідне цей мінімум, лікарі не вважають 10 мг достатньою кількістю. У науковій літературі тривають дискусії з цього питання: одні автори рекомендують приймати в день 50 мг вітаміну C, інші – 75 мг. І ця кількість неважко отримати в денному раціоні: 50 мг вітаміну С міститься в 100 г сирої капусти (а у вареній – лише 30 мг); 35 мг – в 125 г цвітної капусти і в половині невеликого грейпфрута, 30 мг – у 300 г бананів . Здавалося б, у чому тоді питання? А справа в тому, що з невідомих науці причини вітамін С не може накопичуватися в організмі.

Яка потреба людини у вітаміні C?

Протиріччя і суперечки з цього питання можна пояснити лише тим, що наші потреби у вітаміні C дуже індивідуальні. Крім того, при багатьох захворюваннях потреба в ньому підвищується від скромних 50 – 80 мг до 3000 мг і більше!

Так, доктор Андерсон з університету в Торонто радить у період масових простуд призначати профілактично всім без винятку по 200 мг вітаміну С у день, а в разі гострої інфекції і після одужання деякий час давати близько 1000 мг, або 1 г вітаміну C в день. Однак є люди, яким досить приймати лише 100 мг, але як тільки з’являються перші ознаки хвороби, дозу збільшують у кілька разів. Це, звичайно, усереднені показники, але в кожного вони залежать від середовища проживання. Відомо, що аптеки продають вітаміну С взимку вдвічі більше, а під час епідемій – навіть вчетверо більше. За будь-яких хворобах люди самі вдаються до цього засобу. Давно відомо, що вітамін С діє як стимулятор обмінних процесів; він активізує якісь реакції імунної системи. Факти говорять про те, що людський організм без вітаміну С існувати не може.

Кому вітамін C необхідний?

Курящим, алкоголікам і навіть просто любителям випити, хворим діабетом, всім, хто у великих кількостях приймає ацетилсаліцилову кислоту (аспірин), антибіотики, любителям ковбас, копченостей, тобто м’ясних продуктів, що містять сполуки азоту, – всім їм особливо необхідний вітамін C. Сполуки азоту (селітра) використовуються для збереження свіжого виду копчених і ковбасних виробів і в певних умовах можуть утворити в наших шлунках нітразміни – канцерогенні речовини. Зараз вітамін С часто додають безпосередньо у копченості, щоб в якійсь мірі зменшити шкідливу дію нітрозамінів. Велика кількість вітаміну С потрібно людям, що вживають воду з проіржавілих трубопроводів, і тим, хто живе близько автострад з великим рухом, де повітря отруєний вихлопними газами, а тиша зруйнована постійним гулом і звуками від машин. Ті, хто приймає протизаплідні таблетки, також потребують підвищеної дозі вітаміну C. Будь-який шок, стреси, хронічні захворювання і постійний прийом ліків також збільшують потребу організму у вітаміні C. Кожному, хто викурює пачку сигарет в день (20 штук), необхідно збільшувати на 20% прийом вітаміну С у порівнянні із звичайною нормою, а вже тим, хто викурює більше пачки, – 40%. Як з’ясувалося, що палять гірше засвоюють вітамін С.

Діяльність печінки залежить від вітаміну С. А печінка – це орган, який забезпечує чистоту і повноцінність нашої крові. Якщо кров буде повноцінною, чистою, оновленою, значить, і клітини наші будуть здоровими, чистими, життєздатними. Печінка виробляє ензим (фермент), який дозволяє виводити з крові алкоголь, але ніж менше вітаміну С в організмі, тим він довше і більше отруюється.

Організму алкоголіка чи курящому можна допомогти з допомогою введення в його дієту продуктів, багатих вітаміном C, в поєднанні з тіаміном (вітаміном B1) і цистином, а також такими мікроелементами, як магній і кальцій. При діабеті організм насилу транспортує вітамін C через клітинні мембрани, тому таким хворим необхідно підвищувати його дози в середньому до 1 г на день; великі дози вітаміну допомагають у цьому випадку справлятися зі склерозом, який розвивається внаслідок діабету. З проіржавілих водопровідних труб у питну воду потрапляє кадмій. Це – отрута. Навіть у мінімальних дозах він викликає підвищення артеріального тиску. Вітамін C, а також цинк допомагають нейтралізувати патологічні зміни в організмі, що викликаються кадмієм. Подібним чином вітамін С рятує нас від отруєння газами і пилом, які знаходяться в атмосфері промислових міст і селищ чи в районі автострад з великим рухом.

Хворому серцю потрібно дуже багато вітаміну C: воно забирає майже все, що є в організмі, і тим самим викликає стан, близький до цинги.

Рівень вмісту вітаміну С в організмі мінливий і залежить від багатьох причин. Вранці його може бути достатньо, а вже до обіду не вистачає. Кілька хвилин сильних емоцій – страху, гніву – «спалюють» 2000-3000 мг і навіть більше вітаміну С.

Ознаки дефіциту вітаміну С

Перша ознака – поява на нижній частині мови як би загрубевших червоних ліній.

Друга ознака – плями і навіть групки маленьких червоних цяток або лусочок на шкірі плечей. Крім того, звертають увагу на ясна, що кровоточать при чищенні зубів, при пережовуванні твердої їжі. Вітамін С погано засвоюється у людей старшого віку або у тих, хто переніс важкі хвороби. У таких випадках в дієту хворого необхідно додати природні продукти, багаті вітаміном C.

І тут на допомогу може прийти вітамін Р. Відомі дві форми цього вітаміну: рутин, який допомагає при геморої, розширенні вен і т. п., і цитрин, сприяючий засвоєнню вітаміну С. У великих кількостях цитрин міститься в білій шкірці цитрусових, а рутина багато в гречаній крупі. Тому щодня прагніть з’їдати один-два плоди цитрусових, вигризаючи білу скоринку, цедру сушіть і потім використовуйте для заварки в чай, але не забувайте щодня з’їдати 3 столові ложки гречаної крупи у вигляді її помелу або «живий кашки», додаючи до них 2 столові ложки висівок, рослинне (соєва, оливкова, лляна), вершкове або топлене масло, а також багато зелені петрушки, кропу та інших овочів.