Вітамін р

Вітамін Р – це рослинні біофлавоноїди, що представляють собою групу біологічно активних речовин (рутин, катехін, кверцетин, цитрин, гесперидин, еріодіктіол, ціанідин). Усього відомо близько 150 біофлавоноїдів, що володіють подібними біологічними діями. У 1936 році А. Сент-Дьердьи з шкірки лимона виділив діючий початок, зменшує ламкість, проникність капілярів у хворих з геморагічним діатезом і у цинготних морських свинок. Воно отримало назву вітамін Р (від «permeability» – проникність).

Джерела вітаміну Р

Вітамін Р знаходиться зазвичай у тих же рослинних продуктах, в яких зустрічається і аскорбінова кислота. Особливо багато вітаміну Р міститься в цитрусових, чорній смородині, плодах шипшини, щавлі, зеленому чаї, салаті. Трохи менше його присутність в помідорах, винограді, капусті, петрушці, сливах, яблуках, ягодах. Також він міститься у гречці, білої оболонці під шкіркою цитрусових. Даний вітамін не виробляється нашим організмом і тому повинен бути включений в щоденний раціон харчування.

Добова потреба вітаміну Р

Добова потреба дорослої людини в рутині – 30 мг, кверцетин – 15 мг, геспередин – 100 мг.

Застосування Вітаміну Р

Дія на вільні радикали

Вітамін Р є ефективним антиоксидантом. Катехіни зеленого чаю здатні відновлювати клітинну структуру, в основі дії яких лежить їх властивість перехоплювати вільні радикали кисню і знешкоджувати їх. Будучи потужними природними антиоксидантами, біофлавоноїди захищають клітини нашого організму від руйнівного впливу вільних радикалів, запобігаючи старінню організму, порушення імунітету, виникнення різних захворювань. Перешкоджаючи активності вільних радикалів, біофлавоноїди підвищують стійкість організму до впливу несприятливих зовнішніх факторів, уповільнюють процеси старіння.

Вплив на серцево-судинну систему

Рутин, геспередин, кверцетин у складі вітаміну Р володіють капілляроукрепляючою властивістю: нормалізують і підтримують структуру, еластичність, функцію і проникність кровоносних судин, попереджають їх склеротическое поразку, сприяють розширенню судин і підтримці нормального тиску крові; знімають набряки, покращують кровообіг, перешкоджаючи розвитку варикозної хвороби .

Біофлавоноїди, спільно з вітаміном С, перешкоджають руйнуванню гіалуронової кислоти, яка зміцнює і «цементує» клітини судин між собою. Завдяки цьому зберігається структура капілярів, підвищується їх міцність, знижується проникність стінок судин, попереджаючи появу синців.

Кверцетин захищає серцево-судинну систему від надмірної кількості холестерину.

Вітамін Р і імунітет

Біофлавоноїди сприяють засвоюваності вітаміну С і продовжують його дію. Вони мають антибактеріальну дію, завдяки катехіна, які беруть участь у створенні захисту від застуд та інфекцій.

Вітамін P і запалення

Вітамін P м’яко стимулює функцію кори надниркових залоз і, тим самим, збільшує синтез глюкокортикоїдів, що надають лікувально-профілактичну дію при багатьох станах.

Вітамін Р і алергія

Вітамін Р (зокрема, кверцетин, катехін, геспередин) перешкоджає виробленню гістаміну і серотоніну (медіаторів алергії), надаючи протинабрякову та м’яке знеболюючу дію, полегшуючи перебіг алергічних процесів, в тому числі, бронхіальної астми.