Вітамін К

Свою назву вітамін К отримав за першою літерою прізвища американського гематолога куіка, який відкрив цей вітамін.

Вітамін К антигеморрагічний. Геморрагия – витікання крові з судин. Вітамін К попереджає кровотечі та крововиливи.

Це не одна речовина, а багато сполук з однаковими або подібними властивостями, хоча зазвичай мають на увазі вітамін К1, синтезується рослинами, і вітамін К2, який виробляється мікроорганізмами в товстому кишечнику. У здорових людей з цим вітаміном не буває клопоту, оскільки сам організм виробляє його в достатній кількості завдяки його симбіозу з мікроорганізмами.

Для чого потрібний вітамін К людині?

Вітамін К, або антигеморагічний вітамін, необхідний для нормального згортання крові. Його застосовують при сильних кровотечах, геморагічних діатезах (стан, коли шкіра покривається темними плямами в результаті втрати крові капілярами) і в деяких випадках розлади функції печінки.

Часто вітамін К призначають вагітним з метою профілактики, для запобігання загибелі новонароджених від кровотечі. Іноді його вводять з метою профілактики жінкам перед пологами або хірургічними операціями.

Іноді в їжу людини або тварини потрапляє велика кількість зіпсованого (гнилого) продукту, при цьому в організм вводиться міститься в такому продукті кумарин – отрута, убивчо діє на печінку. Афлотоксину, що викликають ракові захворювання, мають хімічну структуру, подібну структурі кумарину. Так ось, саме вітамін К нейтралізує згубну дію кумарину, афлотоксинів та інших отрут, що накопичуються в організмі.

Вітамін K необхідний як засіб, що підвищує згортання крові, а точніше – для утворення протромбіну, що зазвичай відбувається в печінці, якщо вона здорова. Мікроорганізми в нашому тілі виробляють достатню кількість цього вітаміну, але при порушенні функцій печінки або при тривалому вживанні ліків, особливо сульфаніламідних або саліцилових препаратів, цього не відбувається.

При відсутності або недоліку в організмі вітаміну К розвиваються геморагічні явища. Оскільки вітамін К – жиророзчинний, надходження його в організм буває порушено, коли порушується всмоктування жирів кишковою стінкою. Це може стати причиною геморагічного діатезу. Геморагічний діатез – хвороба виражається в підвищеній кровоточивості; спостерігаються мимовільні і травматичні, важко зупиняє кровотечі (підшкірні, внутрішньом’язові, внутрішньосудинне та інші). Геморагічний діатез з різко зниженим згортанням крові залежить від зменшення в крові ферменту, необхідного для згортання крові, – протромбіну, утворення якого залежить від вмісту вітаміну К.

Вітамін К нетоксичний навіть у великих кількостях. Існують також синтетичні ліки – більш активні, ніж вітамін К в чистому вигляді, наприклад менадион, діючий вдвічі сильніше. Оскільки вітамін К коагулянт, тобто препарат, необхідний для згортання крові, його застосовують при будь-яких пораненнях і травмах, при кровотечах і при виразковій хворобі шлунка, а також при променевої хвороби.

Вітамін К також грає важливу роль у формуванні та відновленні кісток, забезпечує синтез остеокальцина – білка кісткової такни, на якому кристалізується кальцій. Він сприяє попередженню остеопорозу, бере участь у регуляції окисно-відновних процесів в організмі.

Добова потреба у вітаміні К дорослих людей точно не встановлена, орієнтовно вона становить 60-140 мкг. Потреба у вітаміні К, тобто ту кількість, яка необхідна для запобігання дефіциту в нормальних умовах, 1 мкг на кілограм ваги тіла в день. При вазі 60 кг людині потрібний 60 мкг вітаміну К в день. Типовий раціон містить від 300 до 500 мкг вітаміну К в день. Дефіцит вітаміну – явище рідкісне, за винятком тих випадків, коли живлення різко обмежене або коли взаємодії з ліками впливають на засвоюваність вітаміну. Навіть без харчових джерел нормально функціонуюча популяція бактерій кишечника може привести достатньо вітаміну К. Новонароджені на природному вигодовуванні ризикують придбати дефіцит вітаміну К, оскільки жіноче молоко містить недостатню кількість вітаміну, а кишкова флора у них ще недостатньо розрослася, щоб його проводити в необхідних кількостях.

Вітамін К руйнується при тепловій обробці. Вітамін К доставляється в організм головним чином з їжею, частково утворюється мікрофлорою кишечника. Всмоктування вітаміну відбувається за участю жовчі.

Джерела вітаміну К. У чому міститься вітамін K

У чому міститься вітамін К? У всіх рослинах зеленого кольору є вітамін К, зміст якого більш-менш пропорційно вмісту хлорофілу в них. Багато цього вітаміну в листі кропиви, яглиці, берези, липи, малини та шипшини. Вітамін К міститься в соєвому маслі, печінки, казеїну, волоських горіхах, капусті – білокачанної, кольоровий, брокколі, кольрабі, у всіх овочах з зеленим листям.

Найбільш багаті вітаміном К зелені листові овочі, які дають від 50 до 800 мкг вітаміну K на 100 г їжі. Також вітамін К містять: зелені томати, плоди шипшини, листя шпинату, хвоя, овес, соя, жито, пшениця. Трави, багаті вітаміном К: люцерна, зелений чай, ламінарія, овес і пастуша сумка. Значно менше міститься вітаміну К в коренеплодах і фруктах. З харчових продуктів найбільш багатий вміст вітаміну К в печінки свині, яйцях.

Вітамін К синтезується також мікрофлорою в кишечнику людини. Слід пам’ятати, що незважаючи на те, що вітамін К знаходиться в широкому спектрі овочевої їжі, тим не менш, оскільки вітамін є жиророзчинних, для того, щоб його засвоєння здійснювалося нормально (неважливо, чи є він продуктом діяльності бактерій або отриманий з їжею), в кишечнику має бути трохи жиру.