Вітамін Е

Корисні властивості вітаміну Е

Вітамін Е – сильний антиоксидант. Інша назва жиророзчинного вітаміну Е – токоферол. Він накопичується в жирових тканинах організму, що знижує потребу вживання вітаміну E в підвищених дозах.

Завдяки своїй антиоксидантній дії вітамін Е успішно бореться з вільними радикалами, які сприяють розвитку різних патологій. Токоферол допомагає нейтралізувати дію цих хімікатів, а також запобігти утворенню в організмі канцерогенів. Вітамін Е більше ефективний у поєднанні з іншими антиоксидантами. Так, присутність вітаміну C значно посилює протиракову дію вітаміну Е.

Звичайно, це не єдина корисна дія токоферолу. Вітамін Е виконує й інші дуже важливі функції:

* Вітамін E здатний полегшити протікання діабету і хвороби Альцгеймера, а також зміцнити імунітет
* Вітамін Е сприяє загоєнню ран і згортання крові, зміцнює стінки капілярів, запобігає розвитку анемії, перешкоджає тромбоутворенню. Вітамін Е важливий для регенерації тканин, він зменшує ймовірність виникнення шрамів після травм
* При лікуванні фіброзних захворювань грудей і за передменструальному синдромі дуже корисний вітамін Е
* Вітамін Е підтримує нормальну діяльність мускулатури, знімає судоми ніг, зміцнює витривалість
* Вітамін Е здатний уповільнити старіння, перешкоджає утворенню зморшок, підвищує пружність шкіри. Через зволожуючих властивостей вітаміну Е та його здатності проникати крізь шкірний покрив токоферол часто використовують у виробництві косметичних засобів
* В клімактеричний період у жінок вітамін Е компенсує недолік естрогену. При різкому настанні менопаузи після оперативного видалення статевих органів вітамін Е просто незамінний
* Токоферол забезпечує нормальне сексуальне потяг. У жінок пенсійного віку високий рівень вітаміну Е підтримує нормальне статеве життя
* Вітамін E ефективний при лікуванні герпесу, виразок шкіри, позбавляючи і екземи
Добова потреба вітаміну Е складає від 3 до 7 МО для лікування дітей, 10 МО у чоловіків. Для жінок денна норма токоферолу 8 МО, в період вагітності і грудного вигодовування – 10-12 МО.

Джерела вітаміну E

Основними джерелами вітаміну Е є олія з пророщеної пшениці, горіхи, соняшникове, кукурудзяне, соєве, арахісове, кунжутне масла. Багато токоферолу міститься в лососеві, печінки, яєчному жовтку, моркви, вівсянці, шпинаті.

Корисно знати, що для нормального засвоєння вітаміну Е необхідний селен і цинк, а борошняне і солодке, навпаки, знижують ефективність засвоєння токоферолу. Дефіцит вітаміну E проявляється поступово – досить важко буває визначити наявність гіповітамінозу токоферолу. Ознаками нестачі вітаміну Е будуть м’язова дистрофія, порушення серцевої діяльності і репродуктивної функції, ожиріння печінки, зникнення сексуального потягу. Брак токоферолу призводить до розриву червоних кров’яних тілець і недокрів’ї. Чи можливий гіпервітаміноз токоферолу? Вітамін E досить нетоксичний, при тривалому прийомі його підвищених доз може розвинутися тимчасова діарея, нудота, метеоризм, підвищитися кров’яний тиск.