Вчені знайшли причину надмірно підвищеного апетиту

Нове дослідження вчених з Ратгерського університету показало, що підвищений апетит не пов’язаний зі стресом або іншими психологічними проблемами, як це часто стверджується.

Підвищений апетит, що веде до зловживання калоріями навіть в тих випадках, коли людина об’єктивно повинна бути ситою, може бути викликаний дисфункцією у виробництві гормонів. Дослідники з’ясували, що з погано контрольованим відчуттям нав’язливого голоду і бажанням їсти жирну їжу пов’язаний низький рівень певних гормонів.

Зокрема, наукові фахівці пов’язали аномальний апетит з недоліком GLP-1, пептидного гормону, задіяного організмом для контролю над потребами в їжі і рідини. В експериментах з мишами дефіцит цієї речовини провокував стійке переїдання, причому з перевагою конкретно висококалорійної їжі.

Вчені змогли впливати на гормональний перемикач і позбавити своїх підопічних від невгамовного бажання є.

«Миші з дефіцитом GLP-1 їли набагато більше власної біологічної потреби і демонстрували підвищений інтерес до надмірно жирною їжі. Але коли ми збільшили вироблення GLP-1, нам вдалося приборкати у них підвищений апетит », – зазначив у зв’язку з цим співавтор дослідження Вінцент Мірабелла.

Фахівці сподіваються, що їхня знахідка дозволить розробити ефективний спосіб запобігання переїдання і ожиріння, актуальний для людей.

Раніше МедікФорум писав про те, що вчені назвали певний тип харчування кращим в середньому віці, оскільки дозволяє вберегти головний мозок від вікового процесу зменшення обсягу, несприятливого чинника, що впливає на можливість розвитку деменції.