Вчені встановили, чому хлопчики частіше дівчаток хворіють аутизмом

Американські вчені відзначили зростання рівня поширеності аутизму серед хлопчиків і назвали найбільш ймовірну причину погіршення ситуації.За останніми даними медиків, поширеність аутизму продовжує рости, а 8-річні хлопчики сьогодні страждають від цього розладу майже в п’ять разів частіше, ніж дівчатка.

Ситуацію ускладнює той факт, що у багатьох хлопчиків поряд з аутизмом діагностується і синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ). У 2015 році в Сполучених Штатах витрати на боротьбу з аутизмом склали близько $162- $367 млрд. Якщо тенденція не зміниться в кращу сторону, до 2025 року ці витрати перевищать суми, що направляються на лікування цукрового діабету.

Першопричиною появи аутизму і СДУГ у дітей є вплив важких металів через вживання харчових продуктів, що містять інгредієнти з допустимими концентраціями свинцю і неорганічної ртуті. Ці важкі метали мають властивість накопичуватися в крові в тому випадку, якщо дієта не містить мінерали, які підтримують активність генів, що відповідають за їх висновок з організму. Згідно минулим дослідженням, діти, мало споживають багаті кальцієм продукти, часто мають більш високі концентрації свинцю в крові.

Фахівці з Гарвардського університету виявили, що ртуть в пуповинній крові впливає на експресію гена PON1 у маленьких хлопчиків. Мимоволі входяча в раціон матері ртуть пригнічує ген PON1 у її дитини до і після народження і аж до середини дитинства, істотно погіршуючи когнітивні і пізнавальні функції хлопчиків в ранньому дитинстві. Експресія гена PON1 необхідна для виробництва ферменту, який руйнує залишки органофосфатних пестицидів, які потрапляють в організм разом з продуктами харчування.

Виявлення неорганічної ртуті різко зросло з 2% в 1999-2000 роках до 30% в 2005-2006 роках. Про це говорять результати аналізу крові, проведені із залученням понад 6 тисяч жінок репродуктивного віку. Вчені взялися відповісти на питання про причини таких різких змін.

На їхню думку, частку неорганічної ртуті містить двоокис хлору, що застосовується для відбілювання борошна. Але це далеко не все. Неорганічна ртуть може бути виявлена ​​в багатьох інших харчових інгредієнтах. Можливо «забруднення» ртуттю рослинних масел при їх переробці. Крім того, органічна ртуть може бути виявлена ​​в харчових продуктах, що містять фруктозу і кукурудзяний сироп.
В цілому, як підкреслюють вчені, продовольство нерідко забруднено неорганічної ртуттю, яка негативно впливає на розвиток дитини. У міру того, як зростає рівень споживання важких металів разом з продуктами, збільшується і поширеність аутизму і СДУГ.