Вчені розповіли про шкоду частих відвідувань кафе і ресторанів

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона розповіли, чому небезпечно часто харчуватися в кафе і ресторанах.
Так, дослідники вважають, що люди, які часто вживають їжу в закладах громадського харчування, більше схильні до впливу хімічних речовин, які шкідливі для організму. На думку вчених, в їжі, яка готується не вдома, може бути більше фталатів, які сприяють порушенню роботи гормонів і появи різних хвороб, повідомляють в журналі Environment International.

В ході дослідження фахівці проаналізували дані Національного дослідження здоров’я і харчування населення. Більш ніж 10 тисяч осіб просили згадати, де вони їли в останню добу. В результаті виявилося, що понад 60% опитаних брали їжу не вдома. Потім вчені проаналізували зв’язок між тим, чим ці люди харчувалися, і тим, скільки в їх організмах міститься хімічних речовин.

В результаті з’ясувалося, що в організмі людей, які частіше їли в кафе і ресторанах, містилося майже на 35% більше фталатів, ніж у тих, хто частіше їв удома. При цьому найбільше впливів даних речовин піддавалися підлітки.

Крім того, вдалося з’ясувати, що, наприклад, чізбургери і сендвічі, приводили до збільшення кількості фталатів в організмі тільки в тому випадку, якщо вони купувалися в закладах громадського харчування.