Новини

Вчені: Пиво і ковбаса підвищують ймовірність захворіти на рак кишечника

Оксфордські експерти довели, що навіть помірне споживання червоного м’яса, зокрема переробленого, істотно збільшує ймовірність захворіти на рак кишечника.


Вчені з Оксфордського університету протягом шести років спостерігали за півмільйоном людей віку від 40 до 69 років, які проживають в Сполученому Королівстві.

Учасники дослідження розповідали експертам про свій раціон і спосіб життя. За вказаний період у добровольців було зафіксовано понад 2,6 тисячі випадків колоректального раку.

Як показали спостереження, вживання 76 грамів червоного і обробленого м’яса в день збільшувало ймовірність захворіти на рак кишечника на 20% в порівнянні з тими, хто їв близько 21 грама м’яса в день.

Експерти відзначили, що найбільшу небезпеку становило оброблене м’ясо — ковбаса або бекон. Всього 25 грам даного продукту в день підвищують ризик виникнення онкології на 20%. Звичайне червоне м’ясо теж канцерогенно, проте його необхідно з’їдати в два рази більше, щоб ризики зрівнялися.

Другим продуктом, що волають рак товстої кишки, був визнаний алкоголь, зокрема пиво.

При цьому, ризик отримати рак зменшує клітковина, яка міститься в цільнозернових продуктах, підкреслюють вчені.