Вчені довели, що поживність їжі важливіше, ніж її смак і вигляд

Для того, що їжа приносила користь, вона зовсім необов’язково повинна бути смачною, правильно приготовленої і приємною на вигляд.
Коли ми відчуваємо хворобливі відчуття, наш мозок включається в посилений режим роботи і виробляє природні болезаспокійливі засоби, які за своїми хімічними властивостями подібні сильним лікам, таким як морфін.

Йдеться про опіоїдні пептиди, ендогенні опіоїди, які також грають і іншу роль – допомагають регулювати енергетичний баланс організму.

З метою вивчення дії опіоїдних пептидів, дослідник Лаурі Нуменмаа (Lauri Nummenmaa) з університету Турку у Фінляндії, провів експеримент, в рамках якого вчений разом з колегами вимірювали виділення ендогенних опіоїдів в мізках 10 здорових чоловіків.

Учасникам експерименту ввели спеціальну речовину, яка зв’язується з опіоїдними рецепторами, і дозволяє візуалізувати їх активність за допомогою позитронно-емісійної томографії.

Після того, як чоловіки з’їли смачну піцу, вчені зафіксували виділення природних знеболюючих в їх мізках. Але що здивувало вчених, ще більш рясне вивільнення ендогенних опіоїдів у чоловіків сталося після того, як вони з’їли приготовлену спеціально для дослідження малоприємну на вигляд і смак поживну суміш.

Задоволення від поглинання їжі чоловіки відчули лише в першому випадку, тому вчені прийшли до думки, що виділення опіоїдних пептидів не пов’язане з приємними відчуттями від поглинання смачної їжі.

Ранні дослідження показали, що мозок людей, які страждають від надмірної ваги, має менше опіоїдних рецепторів, але їх рівень відновлюється з втратою ваги. «Можливо, коли люди переїдають, ендогенні опіоїди постійно бомбардують рецептори, тому вони зменшуються в кількості», – зазначив Нуменмаа.

З якої причини поживна суміш викликала виділення великої кількості ендогенних опіоїдів, поки напевно сказати не можна. Дослідники припускають, що могло зіграти роль більш швидке переварювання суміші.
Результати експерименту вказують на те, що опіоїди грають більш широку роль в енергетичному метаболізмі, ніж думали раніше вчені.

«Найцікавіше, що опіоїдна система включалася не через чуттєву насолоду від приємного поглинання смачної їжі, а через насичення і поповнення енергії. Якщо ви подивіться на умови, які активують звільнення опіоїдів -біль, харчування, задоволення – всі вони пов’язані з гомеостазом», – підсумував фінський вчений.