Новини

У продуктовій упаковці виявили небезпечні речовини

Американські вчені з Університету Бінгемтона зробили висновок про те, що в упаковці для харчових продуктів містяться наночастинки оксиду цинку, які проникають в їжу і негативно впливають на функції кишечника.

Фахівці виявили, що наночастки оксиду цинку в дозах, які зазвичай міститися в їжі, можуть змінити те, як кишечник людини поглинає поживні речовини. Використовуючи мас-спектрометрії, вчені переконалися в тому, що такі частинки можуть потрапити з упаковки в їжу, а потім і в організм.

«Наночастки оксиду цинку додають в різні типи упаковки для харчових продуктів. Ці найдрібніші частинки можуть порушити функцію кишечника », — заявили дослідники в публікації журналу Food and Function.

Вчені використовували модель клітин кишечника, щоб оцінити вплив наночастинок оксиду цинку ZnO на тканини органу. Таким чином вони спостерігали за тим, як частинки осідають на мікроворсинки кишечника. Модель показала, що через вплив наночастинок зменшується здатність слизової кишечника поглинати поживні речовини з поступаемой в організм їжі. Через подібного порушення в засвоєнні їжі небажані з’єднання, які не повинні проникати в кровотік, потрапляють в кров, відзначили вчені.

Експерти розповіли, що наночастинки оксиду цинку присутні в упаковці таких продуктів як кукурудза, курка, тунець і спаржа. ZnO додають як компонент з антибактеріальними властивостями, захищає від зміни кольору упаковки.

Вчені говорять, що поки науці мало відомо, як наночастки втручаються в біологічні процеси. Але оптимізму стосовно них спеціалісти не мають.

«Наночастки дуже малі і легко можуть проникати в клітини організму. Що ще більш тривожно, вони можуть пройти через клітинні мембрани, потенційно порушуючи їх активність», — висловилися в зв’язку з цим автори роботи.