Шпинат, можливо, підвищує ризик хвороби Альцгеймера, кажуть дослідники

На щастя, це відноситься тільки до людей, які мають схильність до захворювання. Як зазначає The Daily Mail, в шпинаті багато заліза, а воно здатне завдавати шкоди мозку. Ефект можна порівняти з іржею. Якщо у людини спостерігається високий рівень заліза разом з високим рівнем амілоїдного білка, то ймовірність швидкого когнітивного занепаду набагато вище.

А ось високий рівень амілоїдного білка укупі з низькою концентрацією заліза, навпаки, пов’язаний з низьким ризиком захворювання. Виходить, маніпулюючи рівнем заліза в головному мозку, можливо або загальмувати, або прискорити прогресування хвороби.

Коментує провідний автор дослідження доктор Скотт Айтон з Мельбурнського університету: «Хоча залізо важливо, з точки зору енергетичного потенціалу організму, воно викликає клітинний стрес і смерть клітин». Найближчим часом експерти збираються перевірити, чи врятує від хвороби Альцгеймера препарат, що зв’язує залізо. Також вчені повинні зрозуміти, чи впливає рівень заліза в раціоні на показники його в мозку. Можливо, ці два показники взагалі не пов’язані.