Шипшина захистить серце і судини

Шипшина захищає від розвитку серцево-судинних захворювань, стверджують шведські дослідники з Лундського університету.

В експерименті взяли участь добровольці, які страждають ожирінням і підвищеним тиском. Всім випробовуваним протягом 6 тижнів запропонували пити напої на основі екстракту шипшини. У наступні 1,5 місяці всі вони отримували напої з яблук і винограду. По закінченню кожного періоду медики вимірювали вагу добровольців, кров’яний тиск, рівень глюкози й жиру в крові.

Виявилося, що тільки після 1-го етапу експерименту кров’яний тиск в учасників знизилося, в середньому, на 3,4%, а рівень «поганого» холестерину – на 6%.

Експерти вважають, що позитивний вплив шипшини пояснюється високим вмістом в ньому вітаміну С, який має протизапальний ефект.