Шафран захищає печінку від новоутворень

Додавання в їжу спеції шафрану сприятливо впливає на здоров’я печінки і захищає її від формування новоутворень, стверджують дослідники з Університету Об’єднаних Арабських Еміратів в Аль-Айні.

Вчені провели експеримент на лабораторних мишах, яким давали шафран в кількості 75, 150 і 300 мг на добу. Через деякий час тваринам ввели речовину, що стимулює зростання новоутворень у печінці. Потім мишей продовжили годувати їжею, приправленою шафраном.

У результаті через 22 тижні з’ясувалося, що найменше новоутворень було у тих тварин, які отримували найбільше шафрану. Однак гепатопротекторну дію спеції спостерігалося і у мишей з інших груп, повідомили фахівці.

Експерти планують найближчим часом з’ясувати, чи можна використовувати шафран для профілактики і лікування печінки людини. Результати дослідження будуть опубліковані у вересневому випуску журналу Hepatology.