Профілактика раку

Рак є групою різних захворювань, що розвиваються внаслідок великої кількості різноманітних причин. Спільним для них є те, що рак це – нестримне, неконтрольоване розмноження патологічно змінених клітин. Чим більше несприятливих факторів впливають на організм, тим більша ймовірність того, що розмноження клітин в будь-якому органі раптово вийде з-під контролю, адже в кожному організмі є свій запас міцності, свої механізми опору, які надзвичайно різноманітні, але не безмежні.

Саме тому профілактика раку – це в першу чергу-зменшення кількості шкідливих впливів на організм.

Правильне харчування відіграє в профілактиці раку не останню роль. Адже, якщо куріння, наприклад, має значення для виникнення раку легенів, а непомірний засмага – раку шкіри, то їжа впливає на весь організм, за допомогою тих речовин, які потрапляють в кров і досягають кожної окремої клітини.

Є продукти, які підвищують ризик розвитку раку, а є продукти, які захищають від нього. І це треба враховувати.

Роль антиоксидантів в профілактиці раку.

Харчові антиоксиданти, до яких належать вітаміни А, С, Е і мінеральна речовина селен – хороша профілактика раку – оскільки вони перешкоджають протіканню деяких окислювальних процесів, що провокують рак, і одночасно стимулюють імунну систему з усіма її механізмами захисту. Природно, чим більше антиоксидантів в організмі, тим менше ймовірність злоякісного переродження клітин, і тим надійніше профілактика раку.

Жир в раціоні і рак.

Велика кількість жиру в раціоні пов’язують зі збільшенням ризику розвитку раку молочної залози, легенів, товстої кишки, прямої кишки, яєчників і передміхурової залози. Є дані про те, що високий рівень жирів у крові необхідний для зростання деяких видів пухлин. Крім того, жири їжі особливо схильні до впливу вільних радикалів і можуть перетворюватися в особливі форми – так звані трансжири, здатні провокувати ракові перетворення клітин. Антиоксиданти нейтралізують дію вільних радикалів і жирів в організмі.

Правильне харчування, що містить велику кількість клітковини (пектину), є відмінним способом профілактики раку.

Трансжири.

Високі температури, використовувані при виробництві маргарин і багатьох рослинних олій, а також багатьох оброблених продуктів і напівфабрикатів, змінюють хімічну структуру містячихся в них жирів. Як вже говорилося, такі змінені жири відомі як трансжири (трансізомери). Організм не може впоратися з цими жирами так само легко, як з натуральними, і є дані досліджень, які говорять про те, що трансжири збільшують ймовірність розвитку раку.

Соління, маринади, копченості та рак.

Вживання у великих кількостях солінь, маринадів та копченостей пов’язують з розвитком раку стравоходу. Використовуваний при виготовленні копченостей дим викликає утворення в продуктах речовин, що сприяють розвитку раку (канцерогенів). Соління і маринади містять речовини, які можуть перетворитися на канцерогени в продукті або в шлунку.

Алкоголь і рак.

Вживання алкоголю пов’язують з ризиком розвитку раку молочної залози, прямої кишки та передміхурової залози. Часте поєднання куріння і алкоголю підвищує ймовірність виникнення раку ротової порожнини, стравоходу і гортані. Хронічні алкоголіки, які страждають цирозом печінки, більш схильні до раку печінки. Вживання міцних алкогольних напоїв сприяє розвитку хронічного атрофічного гастриту, на тлі якого розвивається рак шлунка.

Волокна й рак.

Збільшення споживання свіжих фруктів, овочів і цільнозернових продуктів є радикальним заходом профілактики раку. Високий відсоток деяких форм раку в економічно розвинених країнах пояснюють зараз зменшенням споживання таких продуктів на користь жирної і солодкої готової їжі.
Волокна – складова частина рослинних продуктів. Вживання достатньої кількості харчових волокон зменшують ризик розвитку раку прямої кишки. Можливо, із збільшенням обсягу їжі, що містить волокна, прискорюється виведення речовин, що можуть сприяти раку, і зменшується їх концентрація.
Є деякі докази того, що харчові волокна грають важливу роль в профілактиці раку молочної залози.

Ожиріння і рак.

Жінки з надлишковою масою тіла схильні до підвищеного ризику захворювання на рак молочної залози та тіла матки.

У чоловіків, які страждають ожирінням, вище ймовірність раку передміхурової залози і товстої кишки.

Причини пов’язані з такими факторами харчування, як жири і волокна. Підтримання нормальної маси тіла, з цієї точки зору, важливо для профілактики раку.

Слідкуйте за тим, що потрапляє до вас у тарілку, пам’ятайте про очищення організму, прислухайтеся до порад фахівців, і страшна хвороба обійде вас стороною.