Профілактика кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції – велика група гострих інфекційних захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.
Етіологія їх різноманітна-патогенні мікроби (шигели, сальмонели, ієрсинії, ешерихії), умовно-патогенні бактерії (стафілокок, протей, цітробактер та ін), віруси (ротавірусу, ентеровіруси та  ін).

Питома вага різних етіологічних форм визначається віком, можливістю проведення вірусологічних досліджень, діапазоном бактеріологічних аналізів на даній території. Слід зазначити, що, як і раніше, майже 1 / 3 хворих розшифрувати етіологію захворювань не вдається.
Незважаючи на різноманіття збудників, клінічна картина багатьох кишкових інфекцій має подібні ознаки.
Шлях передачі фекально-оральний. Джерелом інфекції є хвора людина, бактеріоносій або тварина. Виділяючись з кишечника хворого, мікроби потрапляють у грунт, воду, їжу. Довго зберігаються у водоймах, також на різних предметах домашнього вжитку. Захворювання починається з одночасної появи підвищення температури, інтоксикації (погіршення самопочуття, появою млявості, неспокій, головний біль, запаморочення). Апетит знижений, нудота, може бути повторне блювання. Кишкові розлади характеризуються діареєю, болями в животі, здуттям живота і бурчанням кишечника. Хворі на гостру кишкову інфекцію підлягають госпіталізації, особливо при швидкому розвитку симптомів і появі ознак зневоднення. Під наглядом лікаря вони можуть залишатися вдома, якщо забезпечується їх лікування і достатня ізоляція, і вживаються заходи для попередження зараження оточуючих.
Профілактика кишкових інфекцій грунтується на її епідеміологічних особливості. Вони є загальними для всієї групи кишкових інфекцій з фекально-оральним механізмом зараження і включають ранню діагностику захворювань, виявлення бактеріоносіїв, ізоляція або госпіталізація виявлених хворих. Велике значення має санітарно-гігієнічне виховання дітей та їх батьків, санітарний благоустрій населених місць, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання санітарно-гігієнічних і протиепідемічних норм та правил при будівництві дитячих дошкільних та лікувально-профілактичних установ, встановлення суворого контролю за приготуванням, зберіганням і термінами реалізації продуктів харчування. Як бачимо, профілактика кишкових інфекцій не така вже й складна! Не хворійте!