Профілактика цукрового діабету

Попередити діабет і поліпшити якість життя, якщо він все ж таки розвинувся, допоможе профілактика цукрового діабету:

Вчіться. Піклуватися про хворого на діабет повинен в першу чергу він сам. Обов’язково з’ясовуйте у лікаря, дієтолога, сестри-інструктора, як контролювати рівень глюкози.

Перевіряйте. Щодня самостійно перевіряйте рівень глюкози в крові (якщо треба, кілька разів) за допомогою тест-смужок і електронних пристроїв. Регулюйте в залежності від його коливань дієту, фізичні навантаження і медикаментозну терапію. Пийте більше води. Діабет називають також мочеизнурение. Він загрожує зневодненням, тому пийте щодня не менше 2 л води, а якщо хворі або у вас підвищений рівень глюкози, то більше.

Слідкуйте за меню. Основну частину калорій потрібно отримувати з полісахаридів (особливо «складних», з високою часткою харчового волокна). На білок має припадати 10-20 відсотків калорійності. Вибирайте джерела білка, в яких менше жиру, особливо насиченого, наприклад пісне м’ясо, рибу, птицю, бобові і знежирені молочні продукти.

Слідкуйте за вуглеводами. Лікарі традиційно забороняли при діабеті рафінований цукор, наполягаючи на споживанні «складних» вуглеводів у складі овочів, хліба, пластівців, макаронних виробів. Проте недавні дослідження показали, що при здоровому в цілому раціоні помірні дози рафінаду не шкідливі. Картопляне пюре може підвищити рівень глюкози в крові не менше, ніж бісквіт. Важливо стежити за загальним споживанням вуглеводів, а не за їх джерелом.

Вивчайте глікемічний індекс (ГМ). Учені до цих пір сперечаються про користь цього параметра, що показує, наскільки швидко даний харчовий продукт розщеплюється в кишечнику, вивільняючи глюкозу і, відповідно, викликаючи стрибок її рівня в крові. Так, у крохмалистих овочів, наприклад картоплі, і фруктів типу банана ГІ вище, ніж у яблук, груш, зернового хліба і вівсянки. Багато хто, включаючи експертів ВООЗ, вважають, що продукти з низьким ГІ допомагають попередити діабет другого типу. На думку їхніх опонентів, зокрема з Національного інституту охорони здоров’я США і Американської діабетичної асоціації, використовувати ГІ при плануванні меню дуже складно, оскільки він змінюється в залежності від того, в яких поєднаннях продукти використовуються. Втім, якщо вам не лінь сидіти за розрахунками, попросіть таблиці ГІ у лікаря або дієтолога.

Сходіть до дієтолога. Індивідуальна дієта допоможе не тільки контролювати діабет, але попереджати інші медичні проблеми, наприклад підвищення рівня холестерину. Щоб правильно скласти меню, треба враховувати вік, масу тіла, робочий графік, спосіб життя людини, прийняті їм ліки і особисті смаки. Зробити це допоможе дипломований дієтолог. Не забудьте повідомити йому про свої улюблені страви. Профілактика цукрового діабету тісно пов’язана з диєтою.

Плекайте свої ноги. Хворий на діабет повинен кожен вечір перед сном мити, сушити і припудрювати стопи, а також регулярно обробляти зволожуючим кремом п’яти, захищаючи їх від тріщин. Якщо рівень глюкози в крові погано контролюється, судини в ногах звужуються, а чутливість слабшає. Дрібна ранка легко залишається непоміченою і може перетворитися в інфіковану виразку, небезпечну гангреною і ампутацією. Ретельно підбирайте взуття, щоб уникнути потертостей, мозолів, врослих нігтів і т. п. Виявивши проблему, відразу ж звертайтеся до ортопеда.

Перевіряйте очі. Обстежтеся у окуліста щорічно. Це дозволить вчасно виявити діабетичну ретинопатію – пошкодження і відмирання капілярів сітківки. Її негайне лікування може врятувати від сліпоти.

Тренуйтеся з розумом. Зібравшись зайнятися фізкультурою, обговоріть з лікарем запобіжні заходи. Можливо, під час профілактики цукрового діабету деякі типи вправ вам протипоказані. Наприклад, при ретинопатії або недавньої лазерної коагуляції сітківки не варто стрибати або піднімати тяжкості. Якщо рівень глюкози сильно скаче, перед заняттями корисно перекусити, а під час них періодично перевіряти свій цукор.