Панкреатиту – ні! Вплив алкоголю на роботу підшлункової залози

Закінчення тривалих зимових свят – гаряча пора для медиків. Понад тиждень радуючи себе кулінарними шедеврами, часто зовсім корисними для організму, одночасно з цим вживаючи алкоголь, ми не віддаємо собі звіт, що для травної системи наші свята – колосальний стрес.
Дуже часто від святкових алкогольних пиятик в першу чергу страждають печінка і підшлункова залоза. Але якщо перша має чудову властивість відновлюватися, то так звана «поджелудка» на це не здатна.

Підшлункова залоза виконує найважливіші функції – вона виробляє ферменти для розщеплення і переварювання їжі, виробляє найважливіші гормони, в тому числі інсулін, брак якого призводить до розвитку цукрового діабету. Запалення підшлункової залози іменується панкреатитом. Це небезпечна хвороба, прояв якої, навіть при відмові від шкідливих звичок необхідно брати до уваги до кінця життя.

Згідно зі статистикою, яка, як відомо, знає все, велика частина хворих панкреатитом – чоловіки середнього віку, які зловживають спиртними напоями. Нерідко пацієнти з панкреатитом, хвороба яких перебуває в затихлої хронічної стадії, або в стадії повної ремісії, дозволяють собі випивати по великих святах.

Однак лікарі наполегливо підкреслюють, вживання алкоголю при панкреатиті категорично заборонено! Справа в тому, що при попаданні в шлунок спирт провокує виділення панкреатичного секрету. Крім того, рясно витягаючи воду, алкоголь призводить до збільшення концентрації ферментів в меншому об’ємі рідини. Накопичуючись в тканинах підшлункової залози, ці ферменти провокують посилення запального процесу.