Неврологи склали список продуктів харчування, які реально корисні для мозку

Як передає Express.co.uk, експерти закликають активно споживати оливкову олію. Вона скорочує обсяги бета-амілоїдних відкладень і нейрофібрилярних клубків – маркерів хвороби Альцгеймера. А ще це захворювання пов’язане з інсуліном. Якщо рівень цукру підвищений, може постраждати мозок. Тому краще робити ставку на нерафіновані вуглеводи (гречка, цільнозернові продукти, сирі овочі) замість рафінованих (солодощі, наприклад).

До речі, в гречці багато вітамінів групи В, марганцю, фосфору і цинку, необхідних для сигнальної активності нейропередавачів в мозку. Ще вони борються з тривожністю і головними болями. Також слід звернути увагу на яйця. У них високий рівень білка, є жирні кислоти омега-3, антиоксиданти, холін. Останній використовується мозком для виробництва нейропередавача ацетилхоліну. Для сигнальної активності важливі і фосфоліпіди, що входять до складу яєць.

Мигдальне масло – ще одне корисне джерело білка. Крім цього, в маслі є рибофлавін і L-карнітин, що активізують нейронну активність і запобігають зниження когнітивних показників. А ось в чорниці можна знайти антиоксиданти, що захищають мозок від окисного стресу. Розмарин – унікальний продукт, що містить 1,8-цинеол, що підвищує рівень ацетилхоліну (нейропередавача) і працює як ліки проти хвороби Альцгеймера. Згідно експериментам з мишами, з’єднання покращувало пам’ять і підвищувало антиоксидантну активність в мозку.

Темний шоколад теж відомий своїми антиоксидантними властивостями. Також він знімає запалення, знижує кров’яний тиск, покращує кровотік в головному мозку, підвищує настрій. Запалення знімає і куркума. А ось буряк розширює судини за рахунок нітратів. Вони перетворюються в тілі в оксид азоту, розслабляючий і розширюючий просвіт судин. Це покращує циркуляцію крові, покращує доставку кисню і поживних речовин в мозок. Плюс, буряк стимулює виробництво червоних кров’яних тілець, також необхідних для транспортування кисню в мозок.