Надмірне споживання цукру загрожує негативними наслідками для психіки

Британські вчені з Університетського коледжу Лондона провели опитування понад 8000 осіб. Експертів цікавив рівень споживання цукру. Опитування проводилися з 1985-го по 1988 рік. Періодичні перевірки тривали і пізніше. Виявилося, більш активне споживання цукру разом з солодкими продуктами і напоями було пов’язано з підвищеним ризиком розвитку психічного розладу протягом найближчих п’яти років.

Ризик стосувався таких психічних відхилень, як депресія і тривога. У зв’язку з цим вчені закликають знизити рівень цукру в раціоні. Але у фахівців з’явилися опоненти в науковому середовищі. Кетрін Коллінз з британської Дієтологічної асоціації заявила, що рекомендація вчених не має під собою підстав і вагомих доказів.

Експерт критикує дослідження за те, що дані про споживання цукру виходили зі слів респондентів, і при цьому не враховувався цукор в алкогольних напоях. «Якщо вживати менше вільних цукрів, то це корисно для зубів, може бути, для ваги теж. Але хіба це захист від депресії? Це не доведено», – констатує Коллінз.