Морквяна дієта врятує від склерозу

Дієта, багата лютеоліном, допомагає при віковому запаленні мозку, пов’язаному з дефіцитом пам’яті – з’ясували учені з Університету Іллінойсу. Він безпосередньо інгібує звільнення запальних молекул в мозку. Лютеолін міститься в багатьох рослинах, в тому числі моркви, перці, селері, оливковій олії, м’яті, розмарині і ромашці. Запалення мозку – одна з основних причин вікових проблем з пам’яттю, когнітивного старіння, а також є чинником розвитку нейродегенеративних захворювань.

Американські вчені зосередили увагу на мікрогліальних клітинах – спеціалізованих клітинах імунної системи, які знаходяться в головному і спинному мозку і забезпечують умови для генерації і передачі нервових імпульсів. Інфекція стимулює мікроглії на виробництво сигнальних молекул, що називаються цитокінами. Вони викликають каскад хімічних змін в мозку і можуть провокувати «хвороби поведінки»: сонливість, втрату апетиту, дефіцит пам’яті і депресивний поведінку.

Вчені виявили, що в ході нормального старіння відбувається дизрегуляція мікрогліальних клітин, і вони починають виробляти надмірну кількість прозапальних цитокінів. Можливо, саме це сприяє когнітивному старінню і є одним з факторів для розвитку нейродегенеративних захворювань.

Вчені майже десять років вивчали протизапальні властивості поживних речовин і різних біологічно активних рослинних сполук, в тому числі лютеоліна. Попередні дослідження показали, що лютеолін має протизапальну дію. Нове дослідження вказує на те, що він покращує когнітивне здоров’я, діючи безпосередньо на мікрогліальние клітини і примушуючи їх зменшити виробництво цитокінів в головному мозку.

Відкриття зробили, коли звернули увагу на мозок і поведінку дорослих (3-6 місяців) і старих (2 роки) мишей, які сиділи на дієті лютеоліновой протягом чотирьох тижнів. Дослідники оцінили просторову пам’ять мишей, виміряли рівні маркерів запалення в гіпокампі, області мозку, яка відіграє важливу роль у процесах пам’яті і орієнтування в просторі.

Як правило, в гіпокампі старих мишей спостерігаються більш високі рівні запальних молекул, і вони гірше виконують завдання на пам’ять. Проте миші, які сиділи на дієті лютеїнової, продемонстрували значно кращі показники при виконанні завдань на навчання і пам’ять. Також рівні прозапальних цитокінів в їх мозку були порівнянні з такими у більш молодих мишей. Вчені вважають, що лютеиновая дієта допоможе літнім людям зменшити запалення мозку і відновити пам’ять до рівня, який був у молодості. В даний час ведеться розробка відповідних лікарських препаратів, але можна з упевненістю сказати, що здорове харчування може значно поліпшити когнітивне здоров’я літніх людей.