Медики розповіли про шкоду цукрозамінників

Фахівці з Медичного коледжу Вісконсіна (США) стверджують, що цукор менш шкідливий для організму людини, ніж цукрозамінники.

У сучасному світі штучні підсолоджувачі широко поширені, особливо багато таких речовин використовують виробники низькокалорійних напоїв і продуктів.

Автори дослідження проводили експерименти на лабораторних щурах, в ході яких різні групи гризунів отримували фруктозу, глюкозу і штучні підсолоджувачі – аспартам, ацесульфам калію (найбільш часто використовувані для виробництва їжі і напоїв «нуль калорій»).

Виявилося, що в організмі існує механізм переробки цукру, який справляється зі своїм завданням при помірному його споживанні. З цукрозамінниками такого не відбувається.

«Штучні підсолоджувачі змінюють спосіб переробки жиру організмом і отримання енергії. Заміна цукру некалорійного штучними підсолоджувачами руйнує механізм його засвоєння, приводячи до негативних змін в жировому і енергетичному метаболізмі », – розповіли вчені.

Автори дослідження відзначили, що цукрозамінники збільшують ризик ожиріння і цукрового діабету.

Крім цього, вчені нагадали, що надмірне вживання цукру також шкодить організму.