Маса тіла пов’язана з хворобою Альцгеймера

Вчені Університету Брока в Онтаріо, Канада, зв’язали ожиріння в середньому віці з підвищеним ризиком раннього розвитку хвороби Альцгеймера. Результати їх дослідження опубліковані в журналі «Physiological reports».

Наукові фахівці провели експерименти з мишами і прийшли до висновку про те, що зростаючий вік в поєднанні з високим вмістом жирів і цукру в організмі є факторами нейродегенеративних процесів. За словами вчених, на цьому тлі збільшується рівень маркерів запалення і стресу в гіпокампі – ділянці мозку, відповідальній за складні когнітивні і поведінкові функції.

Автори дослідження змогли краще зрозуміти дію механістичної зв’язку між ожирінням, наближенням до середнього віку і нейронними сигналами, що запускають процеси, що ведуть до появи хвороби Альцгеймера. Зокрема, на мишах вчені спостерігали за тим, як веде до ожиріння харчування сприяло змінам в передачі сигналів інсуліну, через які збільшувалася кількість маркерів запалення і клітинного стресу. Миші, яких тримали на жирному і калорійне раціоні, мали фізіологічні показники значного запалення, а також резистентності до інсуліну і клітинного стресу в гіпокампі, що включає наближення хвороби Альцгеймера.