Любителі ковбас та сосисок ризикують отримати рак сечового міхура

Деякі з’єднання присутні в обробленому м’ясі – ковбасах, сосисках та інших делікатесів, підвищують ризик розвитку раку сечового міхура. Раніше вже було доведено, що споживання червоного і обробленого м’яса чревате розвитком декількох типів раку. Дослідження Національного інституту раку / США / на тваринах виявили цілий ряд сполук у м’ясі, які могли б пояснити ці зв’язки. До них відносяться гетероциклічні аміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні і N-нітрозо-з’єднання, які утворюються в термічно обробленому м’ясі при додаванні нітратів і нітритів.

Для підтвердження асоціації у довгострокове медичне обстеження набрали приблизно 300 тис. добровольців у віці від 50 років до 71 року. Онкологи зібрали докладну інформацію про історію хвороб, способу життя і раціону харчування учасників. Через 8 років спостережень у 854 чоловік був діагностований рак сечового міхура. Зафіксовано, що люди, чий раціон харчування був збагачений нітритами й нітратами з переробленого м’яса, на 29 відсотків частіше захворювали раком сечового міхура.