Лікування подагри

Подагра як захворювання виникає, коли в організмі накопичується зайва кількість сечової кислоти і нирки не в змозі ефективно видаляти її. Кислота кристалізується в крихітні гострі відкладення, за формою схожі на мініатюрні голки; ці відкладення накопичуються в суглобах (часто в суглобах пальців ніг і ступень), але іноді і в інших місцях, наприклад у мочках вух, і викликають сильні болі і запалення. Першою ознакою нападу подагри (ще до набрякання суглобів) нерідко буває гарячковий стан, жар.

До захворювання схильні в основному чоловіки старше 40 років, хоча напади можуть бути і в більш ранньому віці.

Одна з ознак подагри – артрит, який найчастіше спостерігається в першому суглобі великого пальця ноги (там, де він «прикріплюється» до стопи). Артрит протікає як гострий напад з дуже сильним болем, підвищенням температури, ознобом. Палець в цей момент червоніє (стає багряним або навіть фіолетовим), дотик до нього надзвичайно болісно.

Крім артриту може зустрічатися друга ознака подагри – щільні на дотик вузлики, розташовані в шкірі в області вушних раковин, поблизу суглобів (ліктьових, дрібних суглобів, сухожиль тилу кисті, п’яткових сухожиль).

Рекомендації з діагностики подагри:

Діагноз встановлюється при огляді і розпиті хворого. Єдиним показником точності діагнозу є аналіз крові з вени для виявлення підвищеного вмісту сечової кислоти. Рентгенологічні ознаки подагри з’являються через кілька років від початку захворювання.

Напад подагричного артриту:

Як правило, напад подагри розвивається на тлі прийому алкоголю (особливо пива) або переїдання. Захворювання проявляється раптової та інтенсивної болем, почервонінням та «жаром» в суглобі, яким передує відчуття поколювання в ураженому суглобі. Найчастіше напади трапляються вночі.

Якщо не лікувати подагру, приступи стають частіше, а періоди загострення триваліше. Артрит обживає все нові суглоби, і при цьому нерідко уражаються нирки і сечовивідні шляхи.

Рекомендації з лікування подагри:

На жаль, від подагри вилікуватися повністю не можна, але перебіг захворювання можна контролювати.

Перш за все дієта. Необхідно зменшити до мінімуму вживання їжі, при розщепленні якої утворюється значна кількість сечової кислоти – це м’ясні супи і відвари, жирне, смажене і копчене м’ясо, паштети, сало, печінку, нирки, мізки, наваристі бульйони, яловичий язик, гриби, сардини, шпроти , оселедець, сардини, кільки, рибна ікра, рибна юшка, смажена риба, квасоля, горох, помідори, шпинат, кави, какао, шоколад, пиво.

Рекомендуються: молоко, молочні продукти, хліб білий і чорний, цукор, мед, овочеві, молочні і фруктові супи, будь-які солодкі фрукти, соки фруктові і ягідні, морква, огірки. З приправ можна вживати лимон, оцет і лавровий лист. Яйця, м’ясо, риба нежирна – 2-3 рази на тиждень. Допустима кількість повареної солі в день – 6-8 г, рідини ж потрібно вживати 2-3 л. З мінеральних вод краще вибирати лужні мінеральні води – вони виводять з організму сечову кислоту. Із спиртних напоїв допустимо пити тільки горілку, запиваючи її лужної мінеральної водою.

Традиційне лікування подагри проводитися протизапальними засобами та засобами, які гальмують утворення сечової кислоти. Новими методами лікування подагри є: процедури очищення крові за допомогою спеціальних апаратів (плазмофорез). Значно покращує самопочуття фізіотерапія.

Всі методи лікування подагри включають корекцію маси тіла і лікування всіх обмінних захворювань (атеросклерозу, діабету), що є супутниками подагри.

Якщо не лікувати подагру і не дотримуватися дієти, може виникнути ниркова недостатність. У такому випадку вже неможливо буде запобігти надмірне утворення кристалів сечової кислоти.

У перші місяці терапії основним критерієм ефективності вважається досягнення оптимального рівня сечової кислоти в крові. Після 6 місяців терапії її ефективність визначається урежению нападів подагри, розсмоктування підшкірних вузлів.

Загальні рекомендації під час лікування подагри:

Подагра завжди нападає на суглоб, який був раніше травмований, тому постарайтеся не забився великий палець ноги, не носіть вузької взуття.

Під час гострого нападу тримайте вражений суглоб у піднесеному стані.

Якщо уражений суглоб дозволяє до себе доторкнутися, прикладіть до нього пакет з льодом і залиште на 10 хвилин.

Пийте чай з трав. Особливо рекомендуються аралія, деревій, плоди шипшини та м’ята перцева. Найчастіше «промивали» кавунами.

Лікувальне харчування при подагрі:

Застосовується дієта № 6

При подагрі призначається лікувальне харчування в межах столу № 6. Ця дієта передбачає виключення продуктів, що містять велику кількість пуринів, а також обмеження натрію, жиру (жири мають гіперурікеміческім дією); сумарний вміст білка нормальний, але зі зниженою квотою тваринних білків (співвідношення між рослинними і тваринними білками наближається до 1:15); достатня кількість вітамінів. Кількість пуринів – 200 мкг, солі – 5-8 р.

Не рекомендується повне голодування, так як воно вже у перші дні призводить до збільшення сечової кислоти в крові, що може привести до загострення захворювання.

Розрізняють дієти № 6 (з нормальною) і № 6Е (із зниженою енергетичною цінністю для осіб, які страждають на подагру в поєднанні з ожирінням). Табл. 1 і табл. 2.

Табл. 1. Хімічний склад та енергетична цінність двох варіантів дієти № 6 з низьким вмістом пуринів
Дієта Вміст білків (г) Вміст жирів (г) Вміст вуглеводів (г) Енергетична цінність (ккал)
№ 6 80-90 80-90 350 2570
№ 6Е 70 80 240 1950

У дієту включаються лужні мінеральні води та цитрусові фрукти для посилення виведення з організму уратів (солей сечової кислоти).

Їжа хворому подається в неподрібнене вигляді, приготована на пару або відварена у воді. Овочі та фрукти бажано вживати сирими, але для різноманітності можливе прийняття в вареному або запеченому вигляді.

З раціону виключаються: м’ясні і рибні відвари, екстракти, супи, жирні сорти м’яса риби, м’ясо молодих тварин, внутрішні органи тварин і птиці. М’ясо і риба даються не частіше двох разів та тиждень і лише у відвареному вигляді.

Загальна кількість вільної рідини збільшується до 2,5 л, якщо немає протипоказань cо боку серцево-судинної системи. Рекомендується приймати рідина у вигляді чаю, журавлинного морсу, соків, лужних мінеральних вод.

Режим харчування дробовий, 5-6 разів на день невеликими порціями, в проміжках між прийомами їжі – питво.

Рекомендовані продукти і страви, що входять до дієти № 6 і № 6Е:

Хліб і борошняні вироби

Хліб пшеничний, житній, вчорашньої випічки з додаванням висівок. Обмежуються вироби з листкового та здобного тіста.

М’яса і птиця

Нежирні сорти, не більше 1-2 разів на тиждень у відвареному вигляді. Відварювання м’яса типи веде до переходу в бульйон до 50% містяться у продуктах, пуринів.

Риба

Нежирні сорти, 1-2 рази на тиждень, у відвареному вигляді.

Молочні продукти

Молоко, кефір, кисле молоко, сир, сметана, сир негострий.

Яйця

1 шт. в день в будь-якій кулінарній обробці.

Жири

Вершкове, рослинна олія.

Крупи

У помірній кількості будь-які.

Овочі

У будь-якій кулінарній обробці. Обмежуються солоні та мариновані овочі.

Холодні закуски

Салати зі свіжих овочів, вінегрети, ікра кабачкова, овочева, баклажанна.

Фрукти і солодкі страви

Будь-які фрукти і ягоди, свіжі і в будь-якій кулінарній обробці креми, кисіль, мармелад, пастила.

Соуси

Готувати на овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний.

Прянощі

Лимонна кислота, ванілін, кориця.

Напої

Неміцний чаї та кава з молоком, соки, морси, квас, відвар шипшини, лужні мінеральні води.

Забороняються

Печінка, нирки, мізки, мова, м’ясо молодих тварин, м’ясні копченості, м’ясні консерви, жирна, солона, копчена риба, рибні консерви, м’ясні, рибні, курячі, грибні бульйони, яловичий, свинячий та кулінарний жир, бобові, щавель, шпинат, цвітна капуста, малина, інжир, шоколад, какао, міцний чай, каву.

При поєднанні подагри з ожирінням призначається гіпокаллорійний стіл № 6Е (в раціоні скорочується кількість хлібобулочних виробів, каш, легко всмоктується вуглеводів, жирів).

Всім хворим на подагру, в тому числі і при поєднанні її з ожирінням, рекомендуються розвантажувальні дні 1-2 рази на тиждень:

- Сирно-кефірний день (400 г нежирного сиру і 500 г кефіру);

- Молочний або кефірний день (1-2 л на добу);

- Овочевий день (1,5 кг овочів у будь-якому наборі, за винятком заборонених);

- Фруктовий день (1,5 кг яблук або апельсинів).