Лікування панкреатиту

Панкреатит – захворювання, при якому відбувається запалення підшлункової залози, в результаті чого порушується її функціонування. Підшлункова залоза знаходиться позаду і трохи нижче шлунка. Головна її функція – вироблення панкреатичного соку, необхідного для переварювання їжі. Тому при панкреатиті в першу чергу порушується процес травлення.

Гострий панкреатит лікується тільки в хірургічному стаціонарі, гострий панкреатит лікується тільки в хірургічному стаціонарі: пацієнта тримають на жорсткій дієті (у перші день-два взагалі голодування), ставляться крапельниці. Критичний період (з сильними болями) триває 2-7 днів, тільки після цього періоду хворого можна перевести в звичайну палату. Іноді після критичного періоду болю зникають зовсім і пацієнти не хочуть далі знаходитися в стаціонарі, але дане одужання часто виявляється уявним (вже через кілька днів стан хворого може знову погіршитися), тому необхідно все ж закінчити лікування панкреатиту, щоб уникнути подальшого прогресування захворювання. Деякі хворі проводять в лікарні 3-4 місяці: хірургам доводиться проводити операції з видалення відмерлих тканин підшлункової залози.

Медикаментозне лікування при хронічному панкреатиті

Для зняття болю, що виникає при хронічному панкреатиті, можна застосовувати но-шпу. Для зняття болю, що виникає при хронічному панкреатиті, можна застосовувати но-шпу. Для придушення підвищеної секреції підшлункової залози рекомендується фосфолюгель, альмагель. Іноді призначаються ферментні препарати, які заповнюють брак панкреатичного соку: фестал, мезим форте, Панзинорм, панкреатин. Мірсоветов хотів би відзначити, що ця інформація має ознайомлювальне значення, і ніяк не порадами для самолікування. Призначити конкретне лікування панкреатиту (хронічного) може тільки ваш лікуючий лікар, знайомий з особливостями перебігу хвороби.

Дієта при хронічному панкреатиті

При хронічному панкреатиті також важливе дотримання дієти. При хронічному панкреатиті також важливе дотримання дієти.
Необхідно збільшити споживання білка і зменшити вживання жирів і вуглеводів, зокрема цукру. Слід відмовитися від грубої клітковини, виключити смажені страви. Слід прагнути споживати більше вітамінів. Бажано встановити режим харчування – 5-6 разів на день.
Зразкове меню на день:
Перший сніданок: на перше можна зварити м’ясо, на друге – вівсянку з молоком, чай.
Другий сніданок: омлет з яєчного білка на пару і відвар шипшини.
Обід: суп вегетаріанський з нашаткованої овочів, будь-яке блюдо з відвареного м’яса, як гарнір варена картопля, компот з сухофруктів.
Полудень: сир кальцинований, чай з молоком.
Вечеря: приготувати рибу, морквяне пюре, чай з молоком.
На ніч: випити стакан кефіру.
При цьому в раціоні повинні бути присутніми тільки нежирні сорти м’яса і риби. І як ви напевно встигли помітити – тільки у відварному, бажано подрібненому вигляді, жодних смажених страв. Допускаються молочні продукти, але з мінімальним відсотком жирності. Пити рекомендується лише натуральні соки, не містять цукор, а також чай і відвари сухих фруктів.
При панкреатиті не допускається вживання гострої їжі, різних консервації, копчених і маринованих продуктів, газованих і алкогольних напоїв, солодкого.
Загалом, раціон хворого панкреатитом має бути побудований з швидко перетравлюються продуктів. Така дієта в комплексі з відповідним лікуванням прискорить поліпшення стану хворого.

Профілактика панкреатиту

Щоб панкреатиту у вас не було, слід трохи себе огранічітьЧтоби панкреатиту у вас не було, слід трохи себе обмежити? Виключити стреси, не зловживати алкоголем, не переїдати, не є сильно смажену, дуже жирну і дуже гостру їжу, стежити, щоб харчування було повноцінним .
Щоб не було повторних нападів захворювання, використовуються наступні збори. При хронічному панкреатиті фітотерапія необхідна практично постійно, при разових загостреннях в якості профілактики необхідно вдаватися до допомоги зборів рази два в рік курсами по 1-2 місяці:

1. Плоди кропу, листя м’яти – по 3 частини; плід глоду, квітки безсмертника – по 2 частини; квітки ромашки – 1 частина. 5 г суміші заливають склянкою окропу, нагрівають на киплячій водяній бані 30 хвилин, наполягають 1 годину, віджимають, приймають по 50 мл 3 рази на день через годину після їжі. Даний збір не можна пити гіпотонікам, тому що глід і м’ята знижують артеріальний тиск.
2. Змішати траву череди, траву оману, листя м’яти в рівних частинах. Три столові ложки збору залити 1,5 склянки окропу, кип’ятити 3-4 хвилини в закритому посуді. Настояти, приймати по 1 / 3 склянки 2 рази на день перед їжею.
3. 1 столову ложку календули залити склянкою окропу, укутати на 6-8 годин. Процідити і пити по 1 / 3 склянки перед їжею.

При загостреному панкреатиті можна зробити такий збір: узяти в рівних частинах звіробій, пустирник і квіти безсмертника. Дві столові ложки збору залити 0,5 л окропу, наполягати годину, процідити і приймати по 50 г перед їжею.
Дуже ефективний такий збір для лікування панкреатиту: 3 столові ложки трави череди, трави оману, листя мати-й-мачухи в пропорції 2:1:1 залити 0,5 л води, кип’ятити 4 хвилини, настояти в закритому посуді 2 години. Приймати маленькими ковтками в теплому вигляді за 30 хвилин до їжі 20 днів.
Профілактику панкреатиту за допомогою таких зборів потрібно проводити практично постійно, якщо захворювання набуло хронічної форми. Якщо ж гострі болі дають про себе знати досить рідко, то фітотерапія необхідна як профілактика панкреатиту приблизно два рази на рік курсами по 1-2 місяці.

Ми рекомендуємо всім намагатися не запускати хвороби, які можуть дати панкреатит як ускладнення: жовчно-кам’яна хвороба, цироз печінки, виразкова хвороба. Використовувати такі правила не так вже й важко!