Лікування гастриту

Яка ж це краса – вогненно-пекучий димучий шматок м’яса … Мммм, пальчики оближеш … А ось шлунок чомусь так не вважає, після гострої і жирної їжі з’являється біль у шлунку, а потім блювота, та взагалі є перехотілося. Все це симптоми гострого гастриту.
Гастрит – це запалення стінок шлунка, яке виникає під дією хімічних речовин (не тільки їжі, але і деяких ліків), бактерії Helicobacter pylori і механічних пошкоджень. Серед причин гастриту можна також назвати зловживання алкоголем, куріння, захоплення «фаст-фудом». Справа в тому, що наш шлунковий сік – це сильна соляна кислота, щоб стінки шлунка не «роз’їло», вони мають шар епітелію (клітин), який протистоїть руйнуючій впливу кислоти. Якщо людина часто їсть гостру, пересолену або пряну їжу, епітелій шлунку стоншується, клітини втрачають здатність протистояти шлункової соку, і він починає роз’їдати стінки шлунку. Виникає гастрит.

Види гастриту і їх симптоми

Виділяють гостру і хронічну форму гастриту. Гострий гастрит проявляється через 4-8 годин після того, як людина з’їсть з гострої їжі. Раптово з’являється важкість у шлунку, нудота, загальна слабкість, блювання, пронос, запаморочення. Людина блідне, язик обкладений білим нальотом, слинотеча, або, навпаки, сухість у роті.
Часто буває так, що симптоми гострого гастриту проявляються змазано, слабо, хворий намагається перетерпіти виникли незручності, не звертаючись до лікаря. Гастрит нікуди не зникає, він лише переходить у хронічну форму. Слизова оболонка шлунка постійно запалена, а в деяких випадках запалення поширюється і на більш глибокі шари стінок шлунку. Хворі на хронічний гастрит періодично відчувають біль в епігастрії (це місце знаходиться спереду, прямо під ребрами), нудоту, апетит знижується, у роті періодично виникає металевий присмак, часті відрижки – повітрям, із запахом тухлого яйця, залишками їжі.
При хронічному гастриті порушується виділення шлункового соку.
Якщо соку виділяється занадто багато, хворий страждає від болю в шлунку, нападів нудоти, відрижки кислим, запорів. Це захворювання характерно в основному для молодих чоловіків.
Гастрит зі зниженою секреторною функцією шлунка (шлункового соку виділяється занадто мало) характеризується нудотою, металевим смаком у роті, запор і понос. Якщо такий гастрит довго не лікувати, хворий втрачає апетит, поступово худне, розвивається загальна слабкість та імпотенція. Така форма гастриту частіше зустрічається у чоловіків старшого віку. Трапляється, що гастрит зі зниженою секрецією шлункового соку є передвісником розвитку пухлин – адже при гастриті стінки шлунка атрофуються, втрачаючи свої функції.
Є й інші форми гастриту. Коррозівний гастрит розвивається при попаданні в шлунок сильних кислот і лугів (наприклад, у самовбивці-невдахи, який намагався звести рахунки з життям, випивши столового оцту). Гіпертрофічний гастрит – при ньому в шлунку утворюються численні кісти і пухлини, геморагічний гастрит – стінка шлунка із’язвляется, і періодично виникають шлункові кровотечі. Але ці форми гастриту зустрічаються набагато рідше, так що ми не будемо на них зупинятися.

Діагностика гастриту

ГастрофіброскопДля постановки діагнозу проводяться наступні дослідження: УЗД, гастроскопія, бактеріологічний аналіз клітин, взятих з уражених і здорових частин шлунка.
З УЗД все зрозуміло: під час його проведення лікар бачить затемнені і світліші ділянки, визначає, де саме знаходяться зміни.
Гастроскопія – це дослідження за допомогою тонкої трубки, на кінці якої знаходиться оптичний прилад. Дослідження проводиться натще. Перед проведенням дослідження гастроскопа обробляють спиртом. Хворому вводять розчин атропіну, глотку обробляють знеболюючим засобом. Потім хворий затискає в роті щиток, потрібно розслабити горло і зробити один ковток. Під час ковтального руху лікар просуває гастроскопа в горло і далі, до шлунку (дуже неприємна процедура, але доведеться потерпіти) і обстежують його внутрішню поверхню. Після ретельного огляду лікар бере шматочки слизової шлунка для подальшого аналізу – біопсії. Все це робиться за один раз: і гастроскопія, і взяття клітин на аналіз проводиться одним і тим же гастроскопії. Для біопсії досить дуже маленького шматочка тканини, так що це зовсім не шкодить шлунку. При дослідженні тканин, здобутих під час гастроскопії, визначають вид і ступінь ураженості, що допомагає вибрати вірну тактику лікування та виключити злоякісні зміни.

Лікування гастриту

Найчастіше лікування гастриту зводиться до дієти і призначенням препаратів, що полегшують біль, що знімають спазми.
Незалежно від форми гастриту лікування починається з дієти. Лікар напевно порекомендує виключити жирне, солоне, гостре. Напої повинні бути теплими – гаряча і холодна їжа або пиття дратує стінки шлунка. Їжу необхідно ретельно пережовувати, щоб полегшити роботу шлунка. Їсти треба не менше 5 разів на день невеликими порціями.
Якщо гастрит викликаний Helicobacter pylori, доведеться провести 10-14 денний курс антибіотиків (левоміцетин або частіше ентеросептол), а вже потім лікуватися дієтою. Helicobacter pylori – це бактерія, яка, потрапляючи в шлунок, подразнює слизову оболонку і викликає розвиток гастриту. Основними рознощиками цієї бактерії є таргани. Але Мірсоветов хотів би особливо відзначити той факт, що бактерії Helicobacter pylori небезпечні більше тим, що легко передаються при контактування (не допускається користування загальним посудом), так що шанс захворіти є у кожного.
Гострий гастрит лікують за допомогою дієти і обволікаючий речовин, що знижують агресивна дія шлункового соку на стінки шлунка. Таким ліками є альмагель.
При хронічному гастриті з підвищеною секрецією шлункового соку використовують вікалін, альмагель, платіфіллін, атропін. Ці препарати знижують кислотність шлункового соку. Крім того, застосовують ліки, що сприяють відновленню нормальної структури стінок шлунка – метилурацил або пентоксіл.
Якщо при гастриті секреція шлункового соку знижена, з метою лікування гастриту застосовують кватерон. Цей препарат не знижує виділення шлункового соку, але знімає спазм і зменшує біль. З натуральних засобів застосовують сік подорожника – він зменшує біль і загоює стінки шлунка.

Дієта при гастриті

Діета – наріжний камінь у лікуванні гастриту. При гастриті зі зниженою секцією шлункового соку хворому можна їсти круп’яні та овочеві супи, зварені на бульйонах з нежирного м’яса (кролятина, індичатина), нежирна риба (горбуша), ряжанка та інші некислі молочні продукти, черствий хліб, свіжі та варені овочі та фрукти, яйця, каші, какао, кава, чай – неміцні і не гарячі.
При підвищеній секреції шлункового соку дієта повинна містити продукти, що знижують кислотність соку. Можна вживати в їжу молочні продукти (свіжі і не кислі), сир, кисле молоко, варені яйця, нежирне варене м’ясо та риба. Овочі можна їсти лише вареними, протертими. А в сирому вигляді можна вживати лише салат, зелена цибуля та кріп. Супи варять на нежирному м’ясі, з протертими овочами. Можна вживати соняшникову олію, нежирні сосиски, вермішель, каші, черствий хліб, чай, кава.
При будь-якому вигляді гастриту категорично заборонені: алкоголь, свіжоспечені борошняні вироби, житній хліб, горох, квасоля, чечевиця, яєчня, жирне м’ясо (свинина), жирна риба (скумбрія, сьомга), смажена картопля, картопля-фрі, ріпчаста цибуля, капуста, тверді сири, сметана сільська, шоколад, цукерки. Ще не можна їсти фрукти з шкіркою – навіть виноград.
Дотримуючись дієту можна повністю відновити свій шлунок і позбавитися від неприємних відчуттів. Краще не відхилятися від дієти, щоб не викликати нового розвитку гастриту.