Лікарі категорично заборонили їсти яблучні кісточки

Яблука вважають одним з найкорисніших фруктів. Але фахівці попереджають: кісточки з яблук небезпечні, передає The Times of India. Кісточки навіть можуть спровокувати летальний результат. У них є амигдалин, речовина, яке вивільняє ціанід при контакті з травними ферментами людини. Амігдалин складається з ціаніду і цукру, які перетворюються в тілі людини в ціаністий водень.

Ціанід – одна з найвідоміших отрут. Він вбиває організм, порушуючи приплив кисню. Його також можна знайти в кісточках абрикосів, вишні, сливи, персиків і яблук. Не дарма всі кісточки в цих фруктах мають міцну шкірку, яка захищає начинку від шлункового соку. Однак якщо розгризати кісточку, то ціанід може потрапити в середовище.

Вчені підрахували, якщо людина з’їсть приблизно чашу кісточок, то вона може померти. Концентрація від 0,5 до 3,5 міліграма ціаніду на кілограм тіла небезпечна. А в одному грамі кісточок міститься до 0,24 міліграма ціаніду.

Ціанід ушкоджує серце і головний мозок. Результат такого пошкодження – кома, смерть, напади, що нагадують епілептичні, задишка, тремор, спазми, прискорене серцебиття, дихальна недостатність, знижений кров’яний тиск, втрата свідомості, нудота, головний біль, блювота, шлункові спазми, слабкість.