Кухонні рушники отруюють людей

Наукові співробітники Університету Маврикія виявили, що використання кухонних рушників серйозно підвищує ризик виявитися жертвою харчового отруєння. Виявилося, що в таких рушниках люблять гніздитися золотистий стафілококи, кишкова паличка та інші небезпечні мікроорганізми.

За даними, представленими в прес-релізі на EurekAlert !, вченими було проаналізовано стан поверхонь 100 кухонних рушників, які використовувалися різними сім’ями протягом місяця. Виявилося, що найбільший «бактеріальний вага» мали ті рушники, які використовувалися за принципом многофункуіональності, тобто ними відразу витирали посуд, руки, тримали гарячу кухонне начиння і очищали поверхні. Крім того, до найнебезпечнішим в плані бактеріального зараження фахівці зарахували вологі рушники.

«На 49% кухонних рушників спостерігалося зростання бактерій, який збільшувався пропорційно числу членів родини. Серед патогенної мікрофлори ми виявили коліморфние бактерії, ентерококи і золотистий стафілокок », – повідомили автори роботи.

Вчені відзначили, що зміст коліморфних бактерій (бактерії групи кишкової палички) на поверхні підвищувався на вологих, «багатофункціональних» рушниках, а також в сім’ях, де раціон харчування був насичений м’ясними продуктами.

Золотисті стафілококи частіше зустрічався на рушниках, які використовуються в сім’ях з більш низьким соціально-економічним статусом, а також в сім’ях з дітьми.