Кульбаба і іі цілющі властивості

Побічні ефекти використання кульбаби

Кульбаба – це рослина, лікувальні властивості якої повинні бути оцінені насамперед людьми з проблемами травлення, оскільки він стимулює секрецію шлункового соку і жовчі. Ми з’ясували, як ще можна використовувати кульбаба і чим він може бути корисний.

Чим корисна кульбаба?

Кульбаба вважається бур’яном, але також володіє декількома корисними властивостями для нашого організму: сечогінний ефект і може також використовуватися для лікування різних захворювань органів травлення і нирок.

Крім використання її в якості натурального ліків, кульбаба також знайшла своє місце в кулінарному світі і може бути використаний, зокрема, в салатах.

Всі частини рослини містять молочний сік, основним інгредієнтом якого є таракасін. Саме цій речовині кульбаба багато в чому зобов’язана його цілющими властивостями. Крім того, молочний сік складається, серед інших з білків і смоли. Навпаки, корінь також містить інулін, фруктозу, органічні кислоти, трітерпени, таніни, а також ефірне масло. У свою чергу, в квітках можуть бути знайдені флавоноїди і мінеральні солі, такі як калій, магній, сірка і кремній. Вони також є скарбницею вітамінів, особливо вітаміну С.

Кульбаба регулює травний процес, оскільки він стимулює вироблення шлункового соку і жовчі через печінку, а також незначно впливає на правильне функціонування підшлункової залози. Сучасна фітотерапія рекомендує використовувати цієї рослини, особливо при одужанні після захворювань печінки, з холестазом і підвищеним ризиком розвитку жовчних каменів.

Крім того, кульбаба має сечогінний ефект, а також детоксикацією і очищенням. В якості альтернативи його можна використовувати при ревматизмі і подагрі. Було також показано, що він зміцнює імунну систему організму, тому рекомендується використовувати його при загальній слабкості і сприйнятливості до інфекцій.