Користь та вред чебуреків

Чебуреки є смачні і апетитні смажені пиріжки з рум’яною скоринкою і соковитою м’ясною начинкою. Вони є однією з найпопулярніших страв татарської кухні. Чебуреки дуже люблять не тільки представники кавказьких національностей, а й жителі всіх країн СНД. Ще за часів Радянського Союзу важливу роль у вітчизняному громадському харчуванні грали чебуречні – особливі заклади, в яких готували даний чебуреки. А взагалі-то приготувати смачненьке тісто для чебуреків вдома не так вже й складно.

Приготування класичних чебуреків має свої правила, яких необхідно дотримуватися. Тісто для цих пиріжків обов’язково повинно бути прісним, а в якості начинки використовується бараняче м’ясо – жирне і соковите, з додаванням перцю і цибулі. У деяких випадках для приготування начинки для чебуреків можуть бути використані і деякі інші сорти м’яса – наприклад, яловичина або свинина, а також гриби, яйця з рисом і цибулею, капуста, сир або інші продукти. Незалежно від того, з чого зроблена начинка, вона обов’язково повинна бути гострою і ароматною – для цього треба використовувати всілякі спеції, свіжу зелень, а також змішувати між собою різні сорти перцю. Смажать чебуреки у великій кількості рослинного масла на звичайній сковороді або у фритюрі до тих пір, поки не утвориться апетитна золотава скоринка. При цьому жир необхідно нагрівати до 200 градусів. Правильний чебурек виконаний у формі півмісяця і має розмір з людську долоню. До столу чебуреки подають в гарячому вигляді, а є їх прийнято руками, без використання вилок і ножів. Для того, щоб назовні не витік розтоплений гарячий жир, чебурек починають їсти з верхнього кінця.

Зараз існує широка різноманітність рецептів приготування чебуреків. Крім традиційних чебуреків з прісного тіста сучасні господині можуть готувати їх навіть з листкового тіста і начиняти сиром.

Склад і корисні властивості
Що стосується традиційних чебуреків, для їх приготування повинна використовуватися саме баранина, яка володіє величезним безліччю корисних властивостей. До складу баранячого м’яса входять найнеобхідніші для здоров’я речовини – магній, залізо, калій, йод і деякі інші. Магній сприяє хорошому функціонуванню імунної, нервової та репродуктивної систем, а також м’язового апарату. Калій дуже сприятливо впливає на серцеву діяльність, усуває спазми судин, а також бере участь у водно-сольовому обміні. Йод відповідає за роботу щитовидної залози. А залізо являє собою необхідний елемент кроветворного процесу.

Баранина відноситься до дієтичних сортів м’яса, її жир абсолютно не приносить ніяких проблем шлунку і відмінно засвоюється організмом. А лецитин, що входить до складу баранячого м’яса, сприяє нормалізації обміну холестерину в організмі людини.

Шкода і протипоказання
У деяких випадках чебуреки можуть виявитися шкідливими для здоров’я. При занадто тривалому нагріванні рослинного масла в ньому починають утворюватися бензопірени – небезпечні речовини, які можуть викликати розвиток злоякісних пухлин. Дуже гостра начинка в чебуреках протипоказана тим, у кого спостерігаються такі захворювання, як виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, панкреатит, а також ожиріння.

Ніколи не купуйте чебуреки в сумнівних закладах громадського харчування, оскільки якість використовуваних продуктів в них дуже часто не відповідає нормі, і до того ж, далеко не завжди дотримуються гігієнічні правила.