Користь і шкода шампіньйонів для організму людини

Вперше чудові смакові якості і корисні властивості шампіньйонів (печериць) для людського організму були оцінені жителями Стародавнього Риму. Незабаром цей делікатес почали вирощувати на грядках, як овочі, у багатьох країнах світу. Сьогодні ці гриби є частим компонентом багатьох смачних страв. Однак перш ніж їх є, дізнайтеся про користь і шкоду печериць для людського організму.

Чи є користь від печериць для організму?

Якщо ви хочете дізнатися, чи є користь від печериць для нашого організму, вивчіть їх склад. Продукт на 90% складається з води, про корисні властивості якої, напевно, знають усі. Є в ньому також білок в легкозасвоюваній формі, клітковина і незначна кількість вуглеводів.

Ці гриби є багатим джерелом вітамінів В, С, D, незамінних амінокислот – лінолевої, пантенологой, біотину, а також мікроелементів – магнію, калію, селену, цинку, марганцю, фосфору, натрію і багатьох інших речовин. Крім того, це джерело білка, тому гриби наділені дієтичними властивостями і включені в раціон багатьох дієт. Якщо говорити про процентний вміст білка в печерицях, то його кількість в кілька разів вище, ніж в курячих яйцях і м’ясі. У білку вченими було виявлено 18 видів амінокислот, які не синтезуються людським організмом, а поступають в нього разом з їжею. Вживаючи цей продукт, він швидко насичує організм, не викликаючи набору зайвої ваги.

Найбільш корисними вважаються капелюшки печериць, так як саме в цій частині знаходиться найбільша кількість вітамінів, мінералів і мікроелементів. За харчовою цінністю більш корисними є молоді гриби, ніж старі. Сушені шампіньйони містять в собі більше калорій, ніж свіжі, цю особливість слід враховувати при виборі продукту з метою схуднення.

Чим корисні гриби печериці для організму?

Користь грибів шампіньйонів для організму людини незаперечна, цей препарат має на нього багатогранне дію, зачіпаючи практично всі органи і системи. За словами дієтологів, вони дозволяють боротися з високим рівнем холестерину.

Завдяки калію ці поширені гриби допомагають підтримувати систему кровообігу і покращують обмін речовин. Вітамін В2 сприятливо впливає на роботу і стан нервової системи і слизових оболонок.

Чим корисні шампіньйони для організму, якщо говорити про наявність в їх складі вітаміну D? У таких грибах ця речовина міститься у великій кількості, а воно відповідає за формування кісток і попереджає розвиток такого захворювання, як остеопороз. Недостатня кількість вітаміну D часто стає причиною розвитку рахіту і крихкості кісток.

Яка користь від печериць, враховуючи наявність в їх складі натрію? Відомо, що цей мікроелемент особливо важливий для нашого організму, адже він підтримує роботу всіх його систем на належному рівні. Перш за все, натрій необхідний для повноцінної роботи нирок і здорового стану нервової системи.

Наявність в складі продукту калію робить його корисним для серцево-судинної системи. Делікатес нормалізує серцевий ритм і артеріальний тиск, зміцнює м’яз серця, покращує роботу і кровопостачання мозку.

Користь і шкода грибів шампіньйонів простежується і для алергіків. Справа в тому, що самі по собі печериці не є продуктом-алергеном, навпаки, вони здатні знизити прояви алергічних реакцій організму і навіть попередити їх появу, якщо людина буде регулярно вживати їх в їжу. Але з іншого боку, за словами алергологів, в рідкісних випадках у людини може бути алергія на цей білковий продукт.

Незаперечна користь печериць для організму людини полягає також в тому, що вони є багатим джерелом фосфору. Висока концентрація цієї речовини в продукті впливає так сприятливу дію:

  • нормалізує обмін речовин;
  • тонізує організм;
  • знімає втому і дратівливість;
  • заспокоює нервову систему.

Надають істотну користь, а не шкоду для організму печериці через вміст в них жирної кислоти Омега-6. Вживання цієї речовини є хорошою профілактикою розвитку атеросклерозу і будь-яких запальних процесів. Крім того, регулярне надходження в організм Омега-3 покращує живлення тканин.

Багато людей знають про такий речовині, як пирокатехин, який надає кровоспинну дію. Також пирокатехин покращує процес травлення, нормалізує роботу травної системи і виводить з організму важкі метали. Саме ця речовина входить до складу смачних грибів.

Дієтологи рекомендують включати в раціон печериці тим людям, які щодня піддаються розумовим навантаженням. Цей продукт сприяє поліпшенню пам’яті і концентрації уваги. Він надає сприятливу дію на стан очей, покращуючи зір і попереджаючи його втрату, зміцнює сполучні тканини організму, кісток, зубів, шкіри, волосся і нігтів.

Кстати, узнайте про уникальный гриб «веселка» здесь, реально интересная вещь!