Імбир і перець вбивають злоякісні клітини

Імбир і пекучий перець знищують злоякісні клітини при раку яєчників і підшлункової залози, пише medicinform.net.

У дослідженні, проведеному співробітниками Університету Мічигану, використовувалися вирощені in vitro колонії злоякісних клітин. Хоча умови лабораторного експерименту істотно відрізняються від реального процесу розвитку злоякісної пухлини в організмі хворого, вчені вважають отримані ними результати вельми обнадійливими.

Штучно створені колонії клітин злоякісних пухлин яєчника зазнавали впливу суспензії імбирною пудри. Як вдалося встановити дослідникам, під впливом суспензії починалася активізація двох різних типів процесу самознищення ракових клітин – апоптозу та аутофагії.

«Більшість хворих з раком яєчника страждають рецидивами, при яких захворювання з часом стає резистентним до стандартної хіміотерапії, що пов’язано зі здатністю злоякісних клітин чинити опір апоптозу, – зазначає координатор дослідницького проекту доктор Ребека Лью, – Оскільки імбир викликає не тільки апоптоз, але і аутофагії ракових клітин, він може виявитися здатним подолати резистентність пухлин до хіміотерапії «.

Автори другого дослідження, представленого на конференції, встановили, що капсаїцин, речовина, що забезпечує різкий смак пекучого перцю, здатна стимулювати процеси апоптозу в клітинах ракової пухлини підшлункової залози, не зачіпаючи при цьому здорові клітини.

Вчені з Піттсбурзького університету проводили досліди на лабораторних мишах, які отримували підвищені дози капсаїцину разом з їжею. У минулому році Пітсбургський дослідники прийшли до аналогічних висновків в ході експериментів з колоніями злоякісних клітин in vitro.

У березні 2006 року група вчених з Лос Анжелеса встановила, що капсаїцин здатний запускати процеси самознищення у злоякісних клітинах при раку простати. Крім того, в ході цілого ряду інших досліджень було встановлено, що куркума, спеція, широко застосовувана в індійській кухні, має здатність зупиняти рак легенів і рак молочної залози.

Втім, експерти відзначають, що багато речовин, які добре зарекомендували себе під час випробувань на тваринах, виявляються значно менш ефективними при лікуванні людей.