Ендокринологи пов’язали гормональні порушення з харчовими добавками

Якщо в раціоні людини стабільно присутні харчові добавки на зразок консервантів, то у неї може порушитися гормональний фон. Був проведений експеримент: вчені виростили зі стовбурових клітин тканини, що виділяють гормони. І ці тканини піддали дії трьох поширених харчових добавок.

Йдеться про бутилгідрокситолуол (Е321), перфтороктанову кислоту (PFOA) і трибутилолову кислоту. Перше з’єднання можна знайти в пластівцях для сніданку, горішках, крекерах і використовується, щоб уникнути прогірклості. Друга речовина утворюється при нагріванні тефлонового посуду і міститься у внутрішньому покритті упаковок чіпсів або попкорну. Третя добавка зустрічається в складі фарб, які використовуються для захисту морських суден від обростання організмами. Це токсична речовина може проникати в воду і накопичуватися в морепродуктах.

Виявилося, кожне з’єднання втручалася в гормональний фон. Зокрема, страждали гормони, що забезпечують зв’язок кишечника і мозку. Саме через цих сполук мозок може не отримувати вчасно сигнал про насичення. Це загрожує переїданням.