Дослідження: деякі вегетаріанські дієти підривають здоров’я серця і судин

Спори щодо користі і шкоди відмови від продуктів тваринного походження тривають. Наприклад, згідно з останніми дослідженнями Американського коледжу кардіології, вегетаріанська дієта небезпечна, правда, не всяка. Справа в тому, що часто вегетаріанці вживають в їжу не цільнозернові продукти, що відрізняються високою концентрацією цукрів. А це підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

В цілому вчені аналізували три типи дієт на прикладі більш 200000 чоловік. Перша дієта включала в себе продукти і рослинного, і тваринного походження, друга – цільнозернові продукти, ягоди, овочі і фрукти, третя – вегетаріанська, але з обробленими зерновими, смаженою картоплею і солодкими напоями. Вплив дієт оцінювалося протягом 20 років. На початок дослідження в жодного з добровольців не було ішемічної хвороби серця, раку або інсульту.

За час дослідження приблизно у 9000 чоловік розвинулася ішемічна хвороба серця. Найрідше проблеми відвідували людей, які дотримувалися другого типу дієти. А ось перша і третя дієти значно підвищували ризик появи захворювань серцево-судинної системи. Вчені відзначають: не всі вегетаріанські дієти корисні, і одного лише відмови від продуктів тваринного походження мало.