Дієта при гастриті

Хворим, як гострим, так і хронічним гастритом, рекомендована дієта при гастриті. Вибрати найбільш відповідний режим харчування допоможе лікар-гастроентеролог або дієтолог. Існують продукти, які необхідно виключити з раціону всім страждаючим гастритом.Дієта при гастриті: меню хворого

• Шкідливо: житнього і будь-який свіжий хліб, вироби з листкового тіста. Корисно: пшеничний, підсушений або сухий бісквіт, печиво, здобні булочки, печені пиріжки з яблуками, вареним м’ясом, яйцями.

• Шкідливо: супи на основі м’ясних і рибних бульйонів, грибні супи, міцні щі, борщ, окрошка. Корисно: протерті супи з овочів (картопля, морква, цвітна капуста, буряк), молочні супи з протертих або добре розварених круп.

• Шкідливо: жирні і жилаві сорти м’яса і птахів, консерви, копченості. Корисно: парові і відварні страви з яловичини, молодий нежирної баранини, курей, парові биточки, котлети, зрази.

• Шкідливо: смажені і зварені круто яйця. Корисно: яйця всмятку, паровий омлет.

• Шкідливо: солоне і гостре, кислі, недостатньо стиглі фрукти і ягоди, шоколад, морозиво, газовані напої, кава, квас.

Ліки

Для лікування гастриту застосовуються різноманітні препарати: виводять токсичні речовини, обволікаючі стінки шлунка, знеболюючі, що поліпшують травлення у хворому шлунку, що знижують кислотність, іноді, щоб позбутися від інфекції, пацієнтам призначають антибіотики.

Швидко і назавжди позбутися від гастриту виходить далеко не завжди. Найчастіше хвороба переходить у хронічну форму і триває протягом багатьох років, то загострюючись, то стихаючи. Хронічний гастрит буває двох видів – з підвищеною або нормальною кислотністю шлункового соку і зі зниженою кислотністю. Для цього захворювання характерна біль у животі, пиши, печія, блювання. Гастритом зі зниженою кислотністю шлункового соку в основному страждають зрілі і літні люди. Їх мучить почуття переповнення шлунка, нудота, відсутність апетиту, пронос. Гастрит зі зниженою кислотністю часто призводить до гиповитаминозам і алергії. У період загострення захворювання без ліків, прописаних лікарем, не обійтися. Але якщо ви відчуваєте себе добре, не варто нехтувати народними методами, адже багато з них цілком здатні запобігти загостренню хвороби.

Капуста при гастриті
Корисний капустяний сік при гастритах з підвищеною кислотністю. Однак пам’ятайте, що для лікування підходить тільки свіжий капустяний сік – вже через 2 дні зберігання противиразковий вітамін повністю руйнується.

Петрушка при гастриті
Покращує апетит, бореться з нудотою і здуттям живота при гастритах зі зниженою кислотністю.

• Змішайте рівні частини подрібненого листя петрушки і меду і приймайте по 1 столовій ложці 2 рази на день до їди.

Щоправда, таке лікування має ряд протипоказань – петрушка може завдати шкоди людям із захворюваннями нирок і жінкам під час вагітності.

Мед при гастриті

Мед – це свого роду природний антибіотик, який справляється з багатьма хвороботворними бактеріями, зменшує запалення слизової оболонки шлунка. Народна медицина рекомендує це солодке ліки при гастритах, як з підвищеною, так і зі зниженою кислотністю. Рецептів на основі меду досить багато, ось деякі з них:
• 1 столову ложку бджолиного меду розчини ті у склянці теплої кип’яченої води і пийте за 1,5 – 2 години до прийому їжі або через 3 години після неї. Змішайте 1 склянку свіжого картопляного соку з 2 столовими ложками меду і приймайте по У2 склянки 2-3 рази на день.
• Візьміть 1 частина сухої трави деревію, 1 частина сухої трави подорожника, У2 частина сухої трави ромашки. 2 столові ложки суміші залийте 500 мл окропу і настоюйте протягом години. Потім додайте мед з розрахунку 1 столова ложка меду на склянку настою. Приймайте по У2 склянки на
стоячи 2-3 рази на день за 2 години до їжі.

Звіробій
Звіробій допомагає впоратися з нудотою, позбавляє від тяжкості в шлунку при гастритах зі зниженою кислотністю.

• 1 столову ложку сухої трави звіробою залийте склянкою окропу і настоюйте в термосі протягом 2 годин. Пийте по У3 стакана 2 рази в день.

Препарати на основі звіробою не можна приймати при гіпертонії, захворюваннях нирок, вагітності.