Дієта і правила харчування при печії

При печії є певні обмеження. Особливо вони стосуються харчування людини. Адже саме їжа і стає, як правило, джерелом проблем зі шлунком. Тому необхідно слідувати правилам. Детальніше про дієту при печії читайте в матеріалі.

Причини появи печії

Щоб зрозуміти, яке харчування необхідно при печії, потрібно розібратися, в чому причини освіти проблеми. Найчастіше захворювання проявляється під час вживання певних продуктів, які й провокують напади. Якщо їх не виключити з раціону, то печія може стати постійною супутницею людини.

Як же виникає печія, пояснимо принцип. Стравохід від шлунку відділяє сфінктер, це м’язове кільце. При необхідності він пропускає їжу в шлунок, а потім щільно закривається, щоб зберегти стравохід від кислоти зі шлунка, яка виробляється під час переробки їжі. Але іноді він слабшає, відбуваються якісь збої в роботі, через що кислоти вихлюпуються назовні, випалюючи слизову стравоходу. Чим більше кислоти, тим більше проблема. Якщо вона регулярно потрапляє в стравохід, виникають рубці. Це потім призводить до різних захворювань шлунково-кишкового тракту, іноді і раку стравоходу.

Як боротися з печією

Від печії допоможуть різні ліки. Також корисна при захворюванні звичайна сода. Але вона відмінно допомагає тільки в рідкісних випадках. При частих нападах, хронічної печії, сода не допоможе. Потрібні зовсім інші заходи. Адже зловживання медикаментами і содою може привести до згубних наслідків. Також часті напади печії можуть говорити про серйозні хвороби, тому залишати без уваги цю недугу не варто.

Щоб вилікуватися, потрібно відвідати лікаря. Саме він пропише необхідне медикаментозне лікування. Крім того, слід змінити ставлення до того, що входить в раціон харчування. По можливості необхідно виключити продукти, які є провокаційними. До цього списку входять:

  • Солоні і кислі продукти. Особливо надто приправлені.
  • Молочні продукти. Найбільшої шкоди приносять йогурти, кефір і молоко. Незважаючи на очевидну користь, молочка здатна викликати посилену шлункову кислоту. Виняток становить тільки знежирене молоко (або з низьким відсотком жирності). Заборона стосується і морозива.
  • Оцет, цибулю і часник.
  • М’ята і напої/страви з таким ароматизатором. Справа в тому, що ефірні масла, які є в цій траві, розслаблюють сфінктер.
  • Алкогольні напої. Вони всмоктуються безпосередньо в шлунку і послаблює сфінктер, викликаючи посилене утворення соляної кислоти і травмуючи слизову. Найбільшу загрозу становлять шампанське і різні вина.
  • Міцний чай, газовані напої, морси з кислих ягід, цитрусові соки, томатний сік і каву. Останній є причиною печії надто часто.
  • Жирні, смажені страви. Така їжа дуже довго залишається в шлунку і збільшує ризик проблеми.
  • Цитрусові фрукти і кислі ягоди (суниця, полуниця, смородина і так далі). У них безліч кислот, що провокують посилене вироблення травних соків.
  • Цукор і цукровмісні продукти. Цей компонент стимулює вироблення кислоти і подразнює стінки стравоходу і шлунка.
  • Солоні і мариновані овочі.
  • Шоколад.
  • Помідори і страви з їх змістом. Те ж саме стосується кетчупу, томатної пасти і інших подібних соусів.
  • Тваринні жири. Краще замінити їх рослинними оліями.
  • Жирні бульйони з риби, м’яса, птиці та грибів.
  • Випічка. Особливо це стосується свіжої. Краще їсти хліб, спечені добу назад. А булочки слід взагалі виключити, так як в них, як правило, є цукор.
  • Гострі страви, що містять спеції. Особливо не потрібно є червоний і чорний перець.

Дієта при печії

Дієта при печії показана кожному пацієнту, так як таке харчування дозволяє істотно зменшити викид кислоти, яка виділяється при переробці їжі. Також такий раціон дозволить виключити обставини, які сприяють збоїв в роботі сфінктера. Адже одні продукти провокують розслаблення сфінктера, інші – підсилюють вироблення шлункової кислоти. За рахунок правильного харчування подібних проблем не виникатиме.

Що ж рекомендується їсти при печії? Корисно споживати продукти з великою кількістю клітковини, наприклад, цільнозерновий хліб, капуста, сочевиця, фрукти, кавуна і так далі. Важливо пити достатню кількість води, яка змиває зі стінок стравоходу шлункову кислоту і частково зменшує її концентрацію. Вважається, що оптимально буде півтора літра води в день. Корисно при сильних і частих нападах печії пити відвар кореня тирличу.

Дозволено використовувати такі продукти в своєму раціоні без побоювань, що виникнуть якісь проблеми:

  • Вівсяна, гречана і рисова каші;
  • Банани, яблука, некислі фрукти;
  • Картопля, гарбуз, кабачки, буряк, зелений горошок, кабачки, огірки, цвітна капуста;
  • Нежирні види м’яса, птиці та риби;
  • Рослинні масла;
  • Хліб, але тільки вчорашній;
  • Соки з моркви, огірка і картоплі. Їх рекомендують пити перед їжею, щоб запобігти розвитку печії.

Є певні правила, яких слід дотримуватися під час дієти. Так, протягом двох-трьох годин після прийняття їжі потрібно перебувати у вертикальному положенні, сидячи або стоячи. Інакше шлункова кислота отримає додаткову можливість вийти в стравохід. Також потрібно уникати різних продуктів, що сприяють виділенню кислоти. Крім того, не потрібно споживати занадто багато їжі, так як при її надлишку теж імовірна печія. Слід харчуватися часто, але маленькими порціями. Необхідно займатися спортом, але не раніше, ніж через дві години після того, як людина поїла. Якщо печія присутня на тренуваннях, деякі вправи краще виключити з програми. Наприклад, цьому сприяють нахили вперед, вправи на прес, стійка на голові.

Після їжі можна їсти жувальну гумку, тільки не м’ятну. Вона сприяє виробленню слини, яка нейтралізує кислоту. При цьому активує перистальтику, що дозволяє швидше засвоїти їжу. Також слід випивати склянку води після їжі, щоб змити в шлунок все кислоти. При печії потрібно відмовитися від перекусів на ходу і занадто тісного одягу і ременів. Це тільки тисне на шлунок, провокуючи проблеми.

Цікаво, що не у всіх симптоми печії викликають одні й ті ж продукти. Це індивідуально. Наприклад, ви можете їсти смажене, але не відчувати дискомфорту, а при поїданні продукту, якого навіть немає в наших списках, відчувати печію. Просто необхідно прислухатися до свого організму, щоб зрозуміти, в чому причини саме ваших проблем.