Дитяче харчування повинне стати безпечніше

Законодавцями затверджена нова терміонологія, а також уточнено деякі положення щодо безпеки дитячого харчування. Наприклад, зі статті про вимоги до сировини вилучено слово «переважно» – і тепер у виробництві дитячого харчування можна використовувати тільки сировину, вирощену в спеціальних сировинних зонах. А в цих зонах заборонена будь-яка діяльність, яка може призвести до погіршення стану навколишнього середовища. Раніше було заборонено тільки будівництво промислових і хімічних об’єктів.

Крім того, уточнено положення закону про неможливість використання у виробництві продуктів дитячого харчування сировини, отриманої з генетично модифікованих організмів і такого, що містить генетично модифіковані організми. Також заборонено використання ароматизаторів (крім натуральних фруктових екстрактів і ванільного екстракту, етилванілін і ваніліну); барвників (крім натуральних рослинного походження); штучних підсолоджувачів (крім продуктів, вироблених для дітей, хворих на цукровий діабет); консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та аромату; сумішей спецій і прянощів, до складу яких входять не дозволені до використання в дитячому харчуванні або заборонені харчові добавки; тригліцериди стеаринової кислоти, пальмового стеарину, продуктів гідрогенізації олій (маргарину, спреду); бавовняного масла, олії з кунжуту.

Також встановлено заборону на використання певних видів сировини у виробництві продуктів прикорму, що містять м’ясо та / або рибу, в тому числі м’ясо забійних тварин, птахів і / або риби, підданих повторного заморожування.

А ось із застосування в продуктах дитячого харчування крохмалю і пшеничного борошна заборону знято.

Вимоги з безпеки та якості продуктів дитячого харчування тепер поширюються і на бутильовану питну воду, призначену для дітей.

Всі продукти дитячого харчування повинні проводитися тільки на промисловій основі в спеціалізованих підприємствах, цехах (або на спеціалізованих технологічних лініях) і проходити державну реєстрацію.