Чим корисне вино

«Пити чи не пити?» Ми часто задаємося цим питанням, зовсім не думаючи про філософію, а виключно про своє здоров’я. З одного боку, вино хоч і божественний напій, але все-таки алкогольний. А алкоголь – це шкода. З іншого боку, французи щодня випивають пару келихів і прекрасно себе почувають. І при цьому від інфарктів помирає рідше. 

Яка ж істина в виноградному нектарі? Користь чи шкода? Лікарі та вчені до єдиної думки так і не прийшли, але дослідження провели і встановили факти. І факти ці такі: гарне вино в невеликих дозах – це корисно! Звичайно, тут важливо не перестаратися: помірність – головний ключ до здоров’я. До того ж потрібно розуміти, що вино провину ворожнечу. Дійсно корисно тільки сьогодення, «правильне» виноградне вино. Але про все по порядку.

Встановлено, що вино містить безліч корисних елементів: органічні кислоти, антиоксиданти, вітаміни В і С, дубильні речовини, а також магній, кальцій, залізо, калій, селен, йод, цинк та інші. Наявністю цих важливих для здоров’я речовин і пояснюється користь вина. «Дружна компанія» мікроелементів позитивно впливає на організм: стимулює обмін речовин, зміцнює імунітет, знімає втому, підвищує тонус, допомагає краще засвоїти жирну їжу.

Цей виноградний напій має антитоксичні і в’яяжучі властивостями, тому корисно при лікуванні деяких кишкових розладів. Невелика кількість напою на ніч послужить ліками від безсоння – у вині міститься мелатонін, так званий «гормон сну». І це далеко не повний список!

Користь червоного вина була відома ще в стародавні часи, недарма воно вважалося напоєм богів. Про нього складали вірші, богам виноробства поклонялися і приносили жертви. «Батько медицини» Гіппократ вважав червоний нектар ліками від багатьох хвороб і порівнював його цілющі властивості з медом. Сучасними дослідженнями також підтверджується користь червоного напою.

Доведено, що червоне сухе вино:

  • зміцнює стінки судин і покращує кровообіг, знижуючи тим самим ймовірність серцевих нападів і інфарктів (за деякими даними, на 30-50%);
  • розширює судини, знижує тиск;
  • підвищує рівень гемоглобіну;
  • має антибактеріальні, противірусні та антисептичні властивості;
  • знижує ймовірність онкологічних захворювань;
  • покращує сон;
  • знижує рівень холестерину, зменшує ризик інсультів;
  • стимулює діяльність кишечника;
  • зміцнює імунітет;
  • виводить з організму токсини;
  • знижує ризик виникнення карієсу і зубного каменю, а також хвороб ясен.

На думку вчених, користь цього пиття буде максимальною, якщо його вживати під час їжі. До речі, для вас приготував сюрприз. Рецепти виноградної лози прийдуться за смаком багатьом з вас!