Червоне вино знижує ризик виникнення раку легенів у курців

Вино має антиоксидантні властивості, знижуючи ризик виникнення ракових захворювань, що робить його корисним напоєм в помірних дозах для курців, у яких підвищений ризик виникнення раку легень, повідомили американські дослідники з Каліфорнії.

Вчені провели дослідження, в ході якого три роки спостерігали за 84 тис. курців у віці від 45 до 69 років. Медики проводили порівняння ефектів від вживання білого або червоного вина, пива, а також міцних спиртних напоїв на ймовірність виникнення раку легенів. Після проведення аналізу таких чинників, як вік, дохід і рівень освіти, індекс маси тіла, наявність емфіземи, історія хронічних хвороб дихальної системи, а також враховуючи частоту вживання алкоголю і куріння, фахівці прийшли до висновку, що вино червоних сортів попереджає виникнення ракових утворень в ослаблених легких курців.

За підрахунками експертів, кожен випитий келих червоного вина на місяць знижував ризик виникнення раку легенів на 2%, а найсуттєвіше зниження ризику було відзначено серед тих, хто вживав один – два келихи кожен день, в такому випадку ймовірність онкології легких скорочувалася на шістдесят відсотків. Однак не варто забувати, що вино необхідно вживати тільки в помірних дозах, нагадали дослідники.