Новини

Чай і вино містять «ліки» від хвороб мозку

Дослідження вчених Тель-Авівського університету показує, що деякі сполуки, що входять до складу зеленого чаю і червоного вина, можуть блокувати утворення токсичних метаболітів, здатних викликати серйозні порушення розвитку і психіки.

Ізраїльські вчені займалися вивченням властивостей двох з’єднань — міститься в зеленому чаї епігаллокатехін галлата (EGCG) і дубильної кислоти, компонента червоного вина. Вони протестували вплив EGCG і дубильною кислоти на трьох метаболітах, пов’язаних з трьома вродженими метаболічними захворюваннями: аденін, кумулятивним тирозином і фенилаланином.

Ці метаболіти, за словами вчених, роблять серйозний вплив на розвиток нейродегенеративних порушень: накопичуючись, вони запускають в дію механізми формування амілоїдних структур, подібних до тих, які спостерігаються при хворобах Альцгеймера і Паркінсона. Але сполуки, що входять до складу зеленого чаю і червоного вина, під час випробувань виявилися ефективними блокаторами процесу утворення токсичних амілоїдних структур, що викликають нейродегенеративні розлади.

«Ми вступаємо в нову еру розуміння ролі і важливості метаболітів при різних захворюваннях, включаючи метаболічні, нейродегенеративні хвороби і навіть рак. Неконтрольованій метаболітів є токсичним і може викликати серйозні порушення, але сама природа виробляє найкращі препарати для лікування деяких з найгірших людських хвороб», — висловилися вчені про виявлені в чаї і вини речовини.