Новини

Бактерії кефіру виявилися сильнішими холери

Експерименти американських біологів продемонстрували, що молочнокислі бактерії Lactococcus lactis можуть «вбивати» холерну паличку, повідомив науковий журнал Science Translational Medicine. Виживання заражених холерою мишенят, яких годували L.lactis, виявилася в два рази вище, ніж у тварин з контрольної групи.

Дослідження показали, що холерний збудник погано переносить кисле середовище. Дослідники з MIT і Гарвардського університету припустили, що виробляють молочну кислоту лактобактерії здатні захистити організм від холери, а також давати лікувальний ефект при захворюванні.

Був проведений експеримент. 39 тваринам вводили культури збудника холери і згодовували молочнокислі бактерії L.lactis — одночасно або з проміжком в кілька годин. В результаті виживання експериментальних тварин виявилася майже вдвічі вище, ніж у контрольній групі хворих на туберкульоз холерою гризунів, які не отримували молочнокислі бактерії.

«Через 42 години після зараження вижили 84,6% гризунів з експериментальних груп і 45,7% — з контрольної групи. При цьому послідовність введення лактобактерій не грала ніякої ролі », — повідомили автори експерименту.

Холера викликається бактеріями Vibrio cholerae, які вражають тонку кишку, інфекція передається через заражену воду, а також при прямому контакті. Для цього захворювання типові блювота і діарея, що викликають швидку втрату рідини і зневоднення організму. Важка форма холери може привести до смерті.

Відзначимо, що молочнокислі бактерії Lactococcus lactis входять до складу кишкового мікробіома в організмі самої людини, хоча до цих пір було незрозуміло, чи можуть вони бути ефективними в боротьбі з холерою. Стимулювати зростання корисних бактерій прекрасно допомагає вживання кефіру.